發新話題

請推介。簡單又好動態前級制作 ..

請推介。簡單又好動態前級制作 ..

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-12-7 Fri 14:43 發表
X2 是柔一點,動態不夠。X0.2 會好很多。幾時上京?
請問祖師爺,有乜簡單又好動態前級制作推介呢? ?  最近都想砌返部,唔使XLR,齋 RCA output 都夠用了..

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-12-9 Sun 23:51 發表
你想膽定石在? 平平地砌番部P1.7 都好鬼好聲。膽的話就 CAT SL-1.但用料的好壤決定了聲音,所以唔會平。
石機得啦 ~~ 平衡輸出我可有可無,單計 RCA 出,2.0 同 1.7 ,音質如何比較呢??

引用:
原帖由 ericj 於 2012-12-10 Mon 00:26 發表
整部cat SL-1喇!好鬼正呀
唔想玩膽機啦,都唔知佢玩我定我玩佢,
靚膽已經難求,不幸搵到幾隻返黎,玩試膽又係咁痛苦..
有乜頭暈身罄d聲唔同左,第一件事又懷疑d膽先,
逐隻又拔又插去試,試完又話夠鍾訓覺熄機了,都唔知為乜 ~~

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-12-10 Mon 11:55 發表
X 2 的音場較闊,動態無 P1.7 咁好。P1.7 其實好好聲架。塊板都是 百多元人仔。零件可自己配。成本一的都唔貴。
明白,唔該哂祖師爺,等我搵多d資料研究下先 ... 有疑問再請教 ~~
另,可否pm 話我知 P 1.7 PCB 嚮邊豎買嗎?

引用:
原帖由 thomasfw 於 2012-12-10 Mon 01:47 發表
Sam兄 :
這2個Pre-amp玩過未 ?
运放+HDAM 前级
http://www.av-forums.net/plus/vi ... ght=%2Bthomas%20lau
http://www.av-forums.net/plus/viewthread.php?tid=64131&high ...
多個選擇,比較一下先,謝 ~~  
鐘意您用個機殼,我喜歡呢類深長窄面板結構 ~~

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-12-10 Mon 22:58 發表
我是否是要賣咗部 1.7 先會有動力去砌 X0.2 ....

SAM 哥有興趣出聲 。。。
失戀會好痛苦 ~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 dd845 於 2012-12-11 Tue 16:04 發表
推古董胆機都好正   
就係呢一句,1.7又加分了 ~~

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-12-11 Tue 23:04 發表
可簡單一點用4連 10k volume 代替 remote volume
呢兩日都爬左好多文,似乎P1.7 volume Control 都幾蝦人,同埋會影響幾大(阻抗變化),
如果決定砌1.7,相信都會跟返您做左近10部機經驗,用返 Relay 方式 ~~

係呢,可否俾塊底板呎吋我,睇下有無得縮細個機殼 ..

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-12-12 Wed 16:48 發表
等我都來 “晒一晒” 先 。。。

1。用了台灣 ALEX AUDIO SHUNT REGULATOR,每邊 CHANNEL 用半塊。
2。BLCOK 牛牛
3。Jensen + Black Gate 電容
4。Main Unit 銠白金 RCA 座, JENSEN 銀線, RIFA / PHILIPS 電 ...
亞加力膠片造機箱??

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-12-12 Wed 21:08 發表
幾經辛苦,找回這兩張相 。。。。我自己都無 KEEP 到,在數字台 DL 番落來 。。。。

想當年 。。。轉眼又幾個年頭了 。。。。
又誇左dd .... 不如將led做埋定時轉色,閃光,或者加埋雷射光效果 ~~  

發新話題