發新話題

X20膽機

引用:
原帖由 Solid008 於 2013-1-7 Mon 12:44 發表
請問用Dale電阻做胆機聲音如何?

搵你笨反問一句,點解你要砌一部膽機而唔砌石機?我覺得是你在追求的是什麼呢?

貓 sir, 你呢句又未必對了,是石是膽,真的很難說,今過假期磡番部 P1.7, 我覺得重 Musical 過部 CAT SL-1 .....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

香港220V好穩定,牛一定要接220V,不要接230V,否則燈絲電壓不足,聲音不佳。接了220V後,插上附來的全套新膽,實測各處電壓如下圖:

整流後電壓

該機EL84設計相信屏壓是330V,屏流30mA。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
守時、守信、信心、恆心、好奇

引用:
原帖由 amhlee 於 2013-1-7 Mon 17:05 發表
貓 sir, 你呢句又未必對了,是石是膽,真的很難說,今過假期磡番部 P1.7, 我覺得重 Musical 過部 CAT SL-1 .....

我都話過 PASS 1.7 是一部 “怪機” 。。。你唔聽佢一牌再聽,你會發覺原來佢咁 “正” 。。。

快的飛起的插座,換埋的 balance 座,加埋的金銀潤,包你換左部新機咁!

多謝 WONGKM33 兄的詳盡報導。我們訂的希望可以在星期三到,那下午放早後可以砌吓來玩 。。。

上面所講的屏流應該是屏流+簾流

菜鳥一問:如果隻牛好熱(熱到要離手),如果係胆整流,可否加一至兩粒1N540x,balance番,變雙重整流? Thanks!

那是你隻牛唔夠秤,死症。只有換牛。

版大,Cutecute 這個情況會否是有東西 SHORT 咗,所以整到隻牛咁鬼熱 。。。

膽機 short 得都是放煙花!

睇見你地個個都玩,攪到我又心思思想玩

買架返來玩 LOR,又唔係咁貴。TOTAL 連順豐到付 HK$2,700以下。

WONG 兄 POST 的不是淘寶 LINK,但他有淘寶店。你上淘寶打 X20 電子管就可以找到。這樣可以用支付寶,唔使轉錢 。。。

Thanks!版大同Cat Sir,TB套件跟的牛,係甘上下!

引用:
原帖由 alfcat 於 2013-1-9 Wed 10:44 發表
買架返來玩 LOR,又唔係咁貴。TOTAL 連順豐到付 HK$2,700以下。

WONG 兄 POST 的不是淘寶 LINK,但他有淘寶店。你上淘寶打 X20 電子管就可以找到。這樣可以用支付寶,唔使轉錢 。。。
那條LINK頂BAR右邊就有淘寶連接!

'''''''''......發覺高頻除比石機稍弱,沒有石機咁有線條外,其餘都很好,特別是低頻比石機優勝,不會揼心口,...........""""

C6用幾多pf?可能是用得太大。不過用得12AX7,好似D古董機咁,聲音一般都唔會話好爽快。

引用:
原帖由 ThomasC2 於 2013-1-9 Wed 22:38 發表
'''''''''......發覺高頻除比石機稍弱,沒有石機咁有線條外,其餘都很好,特別是低頻比石機優勝,不會揼心口,...........""""

C6用幾多pf?可能是用得太大。不過用得12AX7,好似D古董機咁,聲音一般都唔會 ...
C6在板上是沒有的,不用加。如果你在示波器看矩形波有振鈴想消除它才考慮加,數值越細越好。

回復 43# alfcat 的帖子

唔啦,貓sir,我岩岩先訂晒零件起部headphone amp. 短期內都唔會攪amp 啦。下部要玩既都攪左DAC 先

hifidiy.......我岩岩先係佢到買左左幾塊鴨屎窩林板同埋電阻尺睇下好唔好用

引用:
原帖由 tomoki 於 2013-1-9 Wed 23:39 發表
hifidiy.......我岩岩先係佢到買左左幾塊鴨屎窩林板同埋電阻尺睇下好唔好用
想買都冇,淘寶已下架,咁快賣清光?

It is in another TaoBao shop:

http://shop61485061.taobao.com/? ... amp;browseType=grid

But they have just raised the price to RMB 2,500, it was RMB 2,2xx when I visit the shop last week

那個不是官網,可能有人拿來炒賣!

回復 50# wongkm33 的帖子

你想買電阻尺???定x20呀

這個 X20 膽機原來已停了產。我可能是買了最後 兩部 的那一個 。。

回復 52# wongkm33 的帖子

哩個好似係賣成品,係咪都係官網既就唔知啦

引用:
原帖由 alfcat 於 2013-1-10 Thu 16:56 發表
這個 X20 膽機原來已停了產。我可能是買了最後 兩部 的那一個 。。
在你後面還有人買了2部。小鉗子說賣完不準備再投產了。

引用:
原帖由 tomoki 於 2013-1-10 Thu 16:59 發表
哩個好似係賣成品,係咪都係官網既就唔知啦
信息模糊,成品,套件難定,不過現在的信息是套件多啲。
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=a21ae9a49cf

引用:
原帖由 wongkm33 於 2013-1-10 Thu 19:09 發表

在你後面還有人買了2部。小鉗子說賣完不準備再投產了。

我也問過他會否在近期出類似的產品,他說不會了。推介的是 “小甲” 原子粒後級 。。

http://shop.hifidiy.net/
官網好像還有售。

看我的 。。。。

順豐兩天就到了 。。到付要 HK$ 192

成個包裝非常實淨。內裹發泡膠把機範藏得很好 。。。

發新話題