89 123
發新話題

X20膽機

X20膽機

http://shop.hifidiy.net/?product-697.html
上面是 HIFIDIY 出品X20膽機,請問有冇朋友玩過,效果如何?
守時、守信、信心、恆心、好奇

咁慨價錢 ok 不過聲就真是好難講。的牛唔會太靚。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

板大收收埋果D靚牛一隻都唔止呢個價

製作幾認真喎

有版主對我,牛的性能是不錯的。已搞咗部回來,砌到八八九九,相信下個禮拜可以開聲。

已完成開聲,暫時用耳筒接聽,發覺低音相當好,煲段時間再看效果如何。

電路圖

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Wong 兄,期待你的 “煲機” 後報告 。。。

看樣子這個東西不太大,如一切 OKAY,可以推介給別人。。。

請問輸出牛鐵芯幾大,叠厚幾多。
有獨立陰極回輸繞組,可以幾好。

引用:
原帖由 ThomasC2 於 2012-12-23 Sun 21:59 發表
已經上了牛罩,暫時度不到尺寸了。不過從上面圖片我,機箱闊7.5",粗略按比例估計,牛有應有3"闊,疊厚約1"吧。

引用:
原帖由 wongkm33 於 2012-12-22 Sat 20:42 發表

已完成開聲,暫時用耳筒接聽,發覺低音相當好,煲段時間再看效果如何。
請問C兄用咩HP? 幾多OHM?

引用:
原帖由 benny6211 於 2012-12-24 Mon 00:09 發表

請問C兄用咩HP? 幾多OHM?
是這個Grado Music one 32Ω,前年在這裡http://www.hkdg.hk/viewthread.ph ... ghlight=%2Bwongkm33  Kevinyip 兄介紹買的,當時價HKD850,現在好像已沒這型號賣。

引用:
原帖由 ThomasC2 於 2012-12-23 Sun 21:59 發表
度了,輸出牛尺寸:76x65x35(mm)闊x高x疊厚,約是3"x2 1/2"x1 7/16"
     電源牛:86x71x45(mm) 約=3 3/8"x2 7/8"x1 3/4"

wongkm33 師兄,請問你試機時有冇用前級推呢? 小弟諗住砌一部當合併機用得唔得呢?

冇。得!開到12點位置已經好大聲!(喇叭是KEF3/5a)

按我那樣接機內線,輸入端開路,Vol.開盡,耳朵貼近喇叭一點交流聲和和其他噪聲都沒有!耳筒接聽開盡時只間中聽到非常小「沙」聲。

底板零件位置圖

留意交連電容放置方向,所有EL84柵極都是接電容的內層。

Vol.板上臥插,本來用5腳剛巧(用1,3,5腳),但搵遍觀塘、鴨寮街、旺角都冇,逼住用家中存貨4腳改裝。

固定膽罩四個螺絲我已用20mm銅柱包黑熱縮膠改裝。

好正,我都想入手

嘩,WONG 兄好詳細的資料!!

引用:
原帖由 wongkm33 於 2012-12-26 Wed 15:28 發表
固定膽罩四個螺絲我已用20mm銅柱包黑熱縮膠改裝。
銅柱包黑熱縮膠改裝>>>>
有心思,製作認真 !

機箱設計還有缺點,就是固定PCB板的6個螺絲中有2個被電位器和耳插座遮擋,當你想摩機拆底板時,必須先拆這兩個東西才可以,非常麻煩,本想改由機殼面上上這2顆螺絲,後來考慮將來改搭棚安裝時可以避開這個問題,故暫時沒動這手術!

M1 哩隻野好野黎嫁,我以前都有一隻(宜家已經過左比女朋友)。果時我又係買2手,1000蚊樓下佢真係冇得頂∼∼∼∼

引用:
原帖由 tomoki 於 2012-12-28 Fri 00:48 發表
M1 哩隻野好野黎嫁,我以前都有一隻(宜家已經過左比女朋友)。果時我又係買2手,1000蚊樓下佢真係冇得頂∼∼∼∼
什麼 M1?

就係ching 果隻headphone, 其實正確黎講佢果隻係叫 alessandro music one (M1), grado series 會用sr做字頭加號碼既.同alessandro 有d 唔同既.

alessandro series 另外重有兩隻叫m2 同m pro. 都一樣係好野黎

拆晒自己部 300B,現在沒有一部後級在家,真是有一點的沖動訂這部東西回來切一吓,以解決目前所需 。。。

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-12-31 Mon 14:38 發表
拆晒自己部 300B,現在沒有一部後級在家,真是有一點的沖動訂這部東西回來切一吓,以解決目前所需 。。。
貓sir,平平地,唔錯㗎,玩得過。我現在用舊膽邊煲機邊聽,發覺高頻除比石機稍弱,沒有石機咁有線條外,其餘都很好,特別是低頻比石機優勝,不會揼心口,耐聽!換新膽後可能會更好。順豐運費好像是HKD172。

昨天我還把它用來配膽,很方便呀!

我同 亞秋哥 都訂了。希望星期三到吧 。。。。

無精神砌番部 300B 。。。。

請問用Dale電阻做胆機聲音如何?

引用:
原帖由 alfcat 於 2013-1-7 Mon 11:43 發表
我同 亞秋哥 都訂了。希望星期三到吧 。。。。

無精神砌番部 300B 。。。。
貓 sir 您搵個借口玩新野啊!

引用:
原帖由 Solid008 於 2013-1-7 Mon 12:44 發表
請問用Dale電阻做胆機聲音如何?
咁一分錢一分貨,咁一定無 RMG 咁好聲!

89 123
發新話題