發新話題

[一日一貼]之十一月專題:宗教色彩

跨火盆。
不單祗是習俗吧,宗教的色彩也頗重的!

附件

2012-11-14 Wed 00:15

十一月十四日

金光閃閃的佛。

附件

2012-11-14 Wed 00:29

The Biggest Mistake Is Not Trying.
http://evanslym.blogspot.com/

2012年11月14日星期三晴

河内一柱廟:請問我post過未嘎?如果重復,比個right我換一張啦!感恩!!!

附件

2012-11-14 Wed 15:24

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

教堂外的彫像

附件

2012-11-14 Wed 16:47

引用:
原帖由 fl7449 於 2012-11-14 Wed 15:24 發表
2012年11月14日星期三晴

河内一柱廟:請問我post過未嘎?如果重復,比個right我換一張啦!感恩!!!

我重以為係亭添

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-11-14 Wed 22:24 發表

我重以為係亭添
不廟小,條柱點頂得順吖!

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

大嶼山大雄寶殿........

Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

墨爾本的教堂

附件

2012-11-14 Wed 23:37

Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

古佛叢林白羊寺

附件

2012-11-15 Thu 00:07

馬灣天后廟

附件

2012-11-15 Thu 00:57

十一月十五日

濕婆。

附件

2012-11-15 Thu 08:29

The Biggest Mistake Is Not Trying.

蕯格隆布上城區教堂

附件

2012-11-15 Thu 13:21

墨爾本教堂內的管風琴!

附件

2012-11-15 Thu 17:23

塔門天后古廟......

D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

十一月十六日

利馬的天主堂

附件

2012-11-16 Fri 00:37

耶穌基督後期聖徒教會的教堂。
以前是叫耶穌基督末世聖徒教會,即一般人們稱呼的摩門教。

附件

Latter Days Saints.jpg (275.6 KB)

2012-11-16 Fri 00:50

Latter Days Saints.jpg

2012年11月16日星期五晴

清邁雙龍寺金塔。

附件

2012-11-16 Fri 01:56

教堂行禮

羅漢真人騷 - 東部華僑城!

附件

2012-11-16 Fri 17:14

引用:
原帖由 米曹 於 2012-11-16 Fri 17:14 發表
羅漢真人騷 - 東部華僑城!

回復 170# fl7449 的帖子

哈哈,呢個「羅漢」夠鐘就企起身收工,走人!

打小人....

2012年11月17日星期六雨

八仙嶺下的觀音像(施工中)!

附件

2012-11-17 Sat 00:11

摩門教香港聖殿

附件

JC LDS Temple.jpg (213.11 KB)

2012-11-17 Sat 00:20

JC LDS Temple.jpg

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-11-17 Sat 00:04 發表
打小人....

驚蟄係中國24節氣其中一環,打小人係習俗,又同宗教有關 ? ?   

引用:
原帖由 fl7449 於 2012-11-17 Sat 00:11 發表
2012年11月17日星期六雨

八仙嶺下的觀音像(施工中)!

呢個觀音姓李的 ~~

呢個得唔得?

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-11-17 Sat 00:04 發表
打小人....

引用:
原帖由 sam 於 2012-11-17 Sat 00:25 發表

驚蟄係中國24節氣其中一環,打小人係習俗,又同宗教有關 ? ?   
不過中國的習俗和儒、釋、道有著千絲萬縷的關係,怎也和宗教拉上或多或小的關係呢。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-11-17 Sat 00:37 發表

不過中國的習俗和儒、釋、道有著千絲萬縷的關係,怎也和宗教拉上或多或小的關係呢。
咁拜山算嗎?

引用:
原帖由 minipod 於 2012-11-17 Sat 00:32 發表
呢個得唔得?

盡可能不要貼一些令論壇IP被國內封鎖的題材為要。 少則無妨。

發新話題