發新話題

[一日一貼]之十一月專題:宗教色彩

引用:
原帖由 chiu3536 於 2012-11-29 Thu 11:40 發表
臺灣 - 某廟宇(名稱請看圖)
同唔同媽祖廟??  

引用:
原帖由 peter123 於 2012-11-29 Thu 22:41 發表
青銅彌勒佛,又名多仔佛
佛仔同佛爺,size 比例差咁遠既 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2012-11-30 Fri 00:36 發表

同唔同媽祖廟??  
唔知道,台灣 D 廟多過 7-11 !

鵜戶神宮(宮崎

附件

01 502.jpg (344.71 KB)

2012-11-30 Fri 12:47

01 502.jpg

本月的總結-挪威石教堂(建於山洞中的教堂)

附件

2012-11-30 Fri 16:10

Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2012-11-30 Fri 16:10 發表
本月的總結-挪威石教堂(建於山洞中的教堂)
頭頂白色一排係管風琴 ???
裡面講野會唔會好大迴音 ???

附件

2012-11-30 Fri 21:47

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-11-29 Thu 22:48 發表

嘩! 咁多仔 名都記唔晒
其實佛教是禁慾的,所以和尚不能結婚生子,所謂多仔佛,是因為彌勒佛是笑口大肚,甚得小孩喜歡,故民間把彌勒佛寓意為多仔佛。而彌勒所以又名「歡喜佛」,舞獅的大頭佛,就是依彌勒佛的樣貌而製。

引用:
原帖由 sam 於 2012-11-30 Fri 00:38 發表

佛仔同佛爺,size 比例差咁遠既 ~~
其實主角是佛爺,小孩是陪襯。

關老爺,請您老人家保祐大家平安!

附件

2012-11-30 Fri 22:16

引用:
原帖由 peter123 於 2012-11-30 Fri 22:16 發表
關老爺,請您老人家保祐大家平安!
托著關帝像這位先生好有型喎,好有性格
可惜手瓜久了點肌肉

今個月最後一張,柏林教堂...........

Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

十一月總結:

放假一條龍:29
米曹:28
Chiu3536:24
SWLaw:23
fl7449:22
minipod:17
peter123:12
Sam: 4
7308: 2
Mobilio 2004: 1
lifehunter: 1
The Biggest Mistake Is Not Trying.
http://evanslym.blogspot.com/

如有異議,請盡快提出。
The Biggest Mistake Is Not Trying.

乜原來我貼少了一日!
點解無愛粉絲的記錄呢?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-12-1 Sat 18:53 發表
乜原來我貼少了一日!
點解無愛粉絲的記錄呢?
我28日,不過都無徽章,咪算囉。

引用:
原帖由 愛粉絲 於 2012-12-1 Sat 23:58 發表

我28日,不過都無徽章,咪算囉。
姜太公封神,榜上都無粉絲個名,所以sam大沒有給粉絲一個徽章囉!  
一定要補返!

發新話題