發新話題

請問有冇師兄玩過 Ground Enhancer?

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-9 Tue 17:17 發表
我會訂 D Magnet Wire 回來玩吓。預計會用 30AWG,比 ANDY 哥的粗一些。

連運費應是約 HK$0.1 / foot 。。。是尺,唔係 METER 呀。
牌子是 TEMCO,唔使特別去外衣,可用熱力去外層 (400C)

有無人有興 ...
如果唔貴, 有興趣整對尼玩下

其實可唔可以搵d 好多蕊架電線來做, 咪唔使咁煩?

引用:
原帖由 andyp 於 2012-10-10 Wed 18:56 發表
貓 sir 的計法是按台灣網頁,即150圈、每圈 6 吋來計算,我是按上海網頁,即300圈、直徑 12cm 來計算:
( 300 x Pi x 12cm ) / (2.54 x 12) = 371呎
一對 = 742呎
咁 300 圈即係 雙倍了臺灣的線數?
咁真的很難決定做 150 , 200 , 250 還是 300 線 ........ 頭痕哪lee次........

在友台有位ching對Ground Enhancer的睇法, 值得大家一齊研究下
****quote****
Dear 師兄,
這是以火牛用或分音 Coil 的漆皮線作環型並通, 環圈在單極接上的情況下, 造成旁路, 亦產生了少許負載, 與微 量電感(磁力), 令負極多了一個小水塘作援充, 其效果如玩正負粗幼或長短喇叭相若, 音質好壞與否亦要視乎器 材配合而定, 不過切要小心短路, 功效大小可改變環圈的大小與圈數, 如在器材良好, 清楚接駁的情況之下, 玩玩亦是趣味, 或會另有別的啟發
****unquote****

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-13 Sat 12:02 發表
咁你整咗未唧?
整左一半咋!

剛剛做起, 但太夜啦, 唔試住啦!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-14 Sun 13:51 發表
你有咁多對 SPEAKERS ?
睇文, Ground Enhancer 唔單只可用係 speaker, 佢仲可以用CD, 前級, .....
不過我做的是用在speaker 但不同線數.........
仲有我對speaker係獨立兩個聲箱有可能要用一對ㄧ邊.......

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-14 Sun 18:00 發表
咁你今日用咗未呀?
未啊! ........ 有公司野做呀今日.....

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-19 Fri 11:30 發表
多得 CVINCENT 大哥借出 2 對 DIY Ground Enhancer 給的一試。

背景是比較靜了,微細的聲出多了,聲音 “似乎”(未100﹪肯定,要聽多一點)圓滑了,聽去好聽咗。
後果到此是正面的。DIY 一百幾十 是好的考 ...
我今日都試左, 好似真係有d 效, 立體左d. 但未係好確定....因我係木耳

發新話題