39 12
發新話題

請問有冇師兄玩過 Ground Enhancer?

請問有冇師兄玩過 Ground Enhancer?

唔喺新嘢! 不過我剛剛先睇到! 有冇師兄試過? 效果很好嗎?  

http://www.myav.com.tw/bbs/showt ... 12&pagenumber=1

哈哈,我自己覺得神化....好似加左條天線係個地處....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

此乃一位在上海的香港人提供的資料,看來是有科學根據的 (Post# 101 & 103):
http://www.jd-bbs.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2317282&pid=128082648

咁平, 睇吓邊位有多餘線試試!

http://www.ultraaudio.com/index. ... eviews&Itemid=2

回復 1# 喬峰 的帖子

我有呀
聲音係會唔同, 會輕柔D, 弱音多d, 但人聲會少少靠前左, 播LIVE會易D察覺
但整體都係正面既多

嘻嘻...材料很久以前已準備好了,睇吓呢個 weekend 可否的起心肝做好佢
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

效果好得,一直在用。線芯的數量就要自己試試。

強烈提議要試試!!!!

效果OK,已用一段時間。下面條 link 都可以睇睇。

http://blog.yahoo.com/_N7CQNMCJI7243OMHJRMVUXMYC4/articles/44999

引用:
原帖由 andyp 於 2012-10-8 Mon 13:42 發表
Solid 兄,線耳和纖維板可在這裡找找:
http://maps.google.com/?ll=22.316096,114.167787&spn=0.001965,0.002001&t=m&z=19&layer=c&cbll=22.315913,114.167825&panoid=bybCLMqT5ZmPam_VGJfFaA&cbp=12,57.49,,1,1.48
嘩!乜你咁快呀,唔該晒。

我會訂 D Magnet Wire 回來玩吓。預計會用 30AWG,比 ANDY 哥的粗一些。

連運費應是約 HK$0.1 / foot 。。。是尺,唔係 METER 呀。
牌子是 TEMCO,唔使特別去外衣,可用熱力去外層 (400C)

有無人有興趣要一百幾十尺?

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-9 Tue 17:17 發表
我會訂 D Magnet Wire 回來玩吓。預計會用 30AWG,比 ANDY 哥的粗一些。

連運費應是約 HK$0.1 / foot 。。。是尺,唔係 METER 呀。
牌子是 TEMCO,唔使特別去外衣,可用熱力去外層 (400C)

有無人有興 ...
If you can wait, I try to check with my friend.
He is the agent of Magnet Wire & Belden Cable.
Now he is out of the town and will be back few days later.

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-9 Tue 17:17 發表

有無人有興 ...
如果唔貴, 有興趣整對尼玩下

其實可唔可以搵d 好多蕊架電線來做, 咪唔使咁煩?

聽 ANDY 兄說,好似每件用大約 150 條 6“ 。。。即是 75 尺,一對就 150 尺線。

30AWG一卷應該超過 2000尺 。。。。

300 條, 剪到眼都花埋! 今次累死人!  

哈哈.....第一次咁快手完成,上圖供各師兄參考參考。順便解答下各師兄的疑問:

cvincent兄: 漆皮線因為有絕緣,所以有效表面面積會比多蕊線多得多,效果更好!
貓sir: 每條要繞300圈,直徑12cm(圓周37.7cm),每條總長度約371呎,一對要750呎。

漆皮線不須砂紙打磨,如貓sir所講用 400C 鐵烙上錫便可把漆皮熔掉。一對已裝在喇叭負端聽了兩天,效果正面 (效果如上面師兄所講),而家每晚都聽得不亦樂乎,未捨得拆番落黎做A/B比較

另外一點,我見所有廠製品都把那線圈用外套包得實實的,我想是美觀成分居多,和不想買家看到這麼簡單的構造罷! 有人說那些線圈應該是越鬆散越好的,以方便電子在空氣中游離,其實我跟著會試下把那三個小小的熱縮通都拿掉,看看效果如何。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

終於知到點解你放個圓筒係度啦 。。。哈哈

多謝 ANDY 兄分享做法,看來這個東西都係會去馬了。唔貴,做又唔太浪費時間

各位請為意,有 D 漆皮線就算用到 400C 都未必可以燒走 D 漆皮的。在買的時候要 CHECK 清楚 。。。

Andy 兄說:“有人說那些線圈應該是越鬆散越好的,以方便電子在空氣中游離。。。” 這樣是否 “細” AWG = 幼線 如 AWG 36 會好過 AWG 30?因為同一粗度,AWG 36 會有更多的線芯 。。。

貓sir,我做時是根據 Henry Yu (3樓那條link) 的設定來做的,和1樓那條link的設定是不同的。若以爭取最多表面面積來說,幼線是比粗線佔優的。其實正如Heman兄所講,唔同圈數和唔同粗幼效果可能都不一樣。所以有時間我會試下 0.1mm 400~600圈的分別的。

Andy 兄:
"一對要750呎"是否應該解讀為一對要150呎才對?

回復 21# audiodiyer 的帖子

貓 sir 的計法是按台灣網頁,即150圈、每圈 6 吋來計算,我是按上海網頁,即300圈、直徑 12cm 來計算:
( 300 x Pi x 12cm ) / (2.54 x 12) = 371呎
一對 = 742呎

引用:
原帖由 thomasfw 於 2012-10-9 Tue 19:03 發表

If you can wait, I try to check with my friend.
He is the agent of Magnet Wire & Belden Cable.
Now he is out of the town and will be back few days later.
無所謂啦。我相信都唔使要什麼靚線來做呢 。。。
多謝幫忙先。。。

引用:
原帖由 andyp 於 2012-10-10 Wed 18:56 發表
貓 sir 的計法是按台灣網頁,即150圈、每圈 6 吋來計算,我是按上海網頁,即300圈、直徑 12cm 來計算:
( 300 x Pi x 12cm ) / (2.54 x 12) = 371呎
一對 = 742呎
咁 300 圈即係 雙倍了臺灣的線數?
咁真的很難決定做 150 , 200 , 250 還是 300 線 ........ 頭痕哪lee次........

其實用 Andy 兄的方法,繞 300 圈都不是太費時吧。

回復 25# alfcat 的帖子

一路睇電視一路繞,一天內可完成一對了

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-10-10 Wed 19:19 發表

無所謂啦。我相信都唔使要什麼靚線來做呢 。。。
多謝幫忙先。。。
洗唔洗買D金銀潤漆皮線或者純銀漆皮線黎做條線玩下

CVINCENT 又係度玩緊,等佢出 D 報告來聽吓 。。。

在友台有位ching對Ground Enhancer的睇法, 值得大家一齊研究下
****quote****
Dear 師兄,
這是以火牛用或分音 Coil 的漆皮線作環型並通, 環圈在單極接上的情況下, 造成旁路, 亦產生了少許負載, 與微 量電感(磁力), 令負極多了一個小水塘作援充, 其效果如玩正負粗幼或長短喇叭相若, 音質好壞與否亦要視乎器 材配合而定, 不過切要小心短路, 功效大小可改變環圈的大小與圈數, 如在器材良好, 清楚接駁的情況之下, 玩玩亦是趣味, 或會另有別的啟發
****unquote****

咁你整咗未唧?

39 12
發新話題