發新話題

DSD DAC 交流貼

在foobar里可掛上RamDisk,也可感受到從RAM發出的聲音是不一樣,只是操作上麻烦些。   

但毕竟foobar是免費的,或不要太多要求了。

最近再摩摩部PCM/DSD DAC
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

嘩超級。DAC 呀

Superb!!!

http://www.technipages.com/windo ... driver-signing.html

Window 8 的要跟以上做才裝到 driver....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

呢排攪 window8 唱 CAS....真是麻鬼煩!一頭煙。

好似Win8好聲過Win7好多,唔知喺咪真?

好似Win8好聲過Win7好多,唔知喺咪真?

>我也想知。

Yes, 剛剛聽了一個下午,用 itune 聽己經唔錯,過得去。反而裝 jriver 唔得,一定耍加 Jplay 先可聽。不過幾吃 Ram.用 6g 唔多夠。反應慢.另外接 USB harddisk 是一個問題。如果用 program 是無 RAm buffer 的話,會有拆聲。結果我要買左張 USB 3•0 的咭,行 express card slot 接 HD 先 ok...

引用:
原帖由 amhlee 於 2013-3-29 Fri 19:01 發表
Yes, 剛剛聽了一個下午,用 itune 聽己經唔錯,過得去。反而裝 jriver 唔得,一定耍加 Jplay 先可聽。不過幾吃 Ram.用 6g 唔多夠。反應慢.另外接 USB harddisk 是一個問題。如果用 program 是無 RAm buffer 的話,會 ...
版主,你用的什麼PC?USB 3.0是否也好過2.0?

我拿了一部 P8400 的 thinkpad x200 來試。看來 Exd 和 HD 是同一個 bus,會對聲音有影響。所以要分開用另一個 express card slot.

try playpcmwin

jplay用river mode會冇xtream咁大食, 佢ver5.0好多問題, 希望5.1會好d

假期有時間,我的DSD DAC 也切好啦,開聲24小時,一切正常。

還未改零件,是否改HOLCO和 BLACKGATE 會好聲點?師兄們有心得嗎?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 stephenfyh 於 2013-4-1 Mon 20:36 發表
假期有時間,我的DSD DAC 也切好啦,開聲24小時,一切正常。

還未改零件,是否改HOLCO和 BLACKGATE 會好聲點?師兄們有心得嗎?
不如換OPAMP試下先

改100UF Blackgate 好像好一點,之後想換airlink 牛和 2200UF的 Blackgate在電源部分 (在香港好難搵)。

都想換HOLCO和OP-AMP,不知效果怎樣!

引用:
原帖由 stephenfyh 於 2013-4-3 Wed 16:17 發表
改100UF Blackgate 好像好一點,之後想換airlink 牛和 2200UF的 Blackgate在電源部分 (在香港好難搵)。

都想換HOLCO和OP-AMP,不知效果怎樣!
電源方面,可以參考早前DIY之王KEVINYIP兄之改良,又或者小弟的照片,可能對師兄有所啟發.
其實唔一定用BG,師兄可以試下RIFA或者PANASONIC電容,CP值更高

引用:
原帖由 amhlee 於 2013-3-29 Fri 13:27 發表
http://www.technipages.com/windo ... driver-signing.html

Window 8 的要跟以上做才裝到 driver....
试玩win8时,也出现版主說的问题,也是一步一步跟着上述的指引,把usb driver装好的。
win8好听过win7。

記得 turnoff window update... 一 update 就衰聲到飛起。

引用:
原帖由 amhlee 於 2013-4-11 Thu 10:26 發表
記得 turnoff window update... 一 update 就衰聲到飛起。
版主,你的意思是安装好win8后,turnoff window update?

引用:
原帖由 mdlover 於 2013-3-8 Fri 19:53 發表
some sample display screenshot.

http://mdlover.dyndns.org:8080/ ...
any update for the display?

我見定位李前輩已經用咗一段時間啦,重post係revixx33.Ching是否漏了

月底連牛一齊交貨,小弟好忙未有時間攪

引用:
原帖由 stephenfyh 於 2013-4-1 Mon 20:36 發表

最快加粒2•2Uf 輸出 cap 校聲最容易。

有時間去藥材舖看一看!

我見定位李前輩已經用咗一段時間啦,重post係revixx33.Ching是否漏了

?????請問那個主旨????

引用:
原帖由 Heman123 於 2013-4-23 Tue 18:00 發表

個topic係講胆机架。

引用:
原帖由 Heman123 於 2013-4-23 Tue 18:00 發表

Heman哥幾時方便可以借你張twistedpearl DSD DAC玩下

引用:

Heman123 ching條link如下
http://www.review33.com/avforum/ ... 23101410&page=1

想請教一下各位,玩CAS除了一部PC + 一部DAC 之外, 尚要什麼其他設備才會玩得好聲呢?

發新話題