發新話題

DSD DAC 交流貼

I need manual too

mdlover Ching,

Do we need to connect CON3 pin6 between USB-DSD module (MCLK)  

and DAC interface (NC)?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

DSD MCLK no need to connect, NC= not connected.
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

請問一下:

1)eXD 隻牛有5 pairs AC 輸出,是否有 1 pair 不需要用?
2)PSU manual 紅色寫AC 18V, 但下文寫AC 15V, 有意思嗎?
3)PSU 的X2 & X5 同樣是+8V/Gnd?
4)  PSU 的X3 & X4 同樣是+18V/Gnd/-18V?
5)  X1 是否輸電給USB 板?

6) eXD 牛的5pairs 輸出值?
- grey 16.5v
- green 16.5v
- white 9.5v
- violet 9.5v
- brown 9.5v

mdlover兄 Anthony 兄,

背板有S/PDIF (in 2), 呢兩條線應接到邊度?

引用:
原帖由 Halook 於 2012-11-16 Fri 11:15 發表
mdlover兄 Anthony 兄,

背板有S/PDIF (in 2), 呢兩條線應接到邊度?
俾你來接 MCU 上的 SPDIF in ,用來做 CD 輸入,未須要接。

Anthony版大:

請問Display是否還未發貨呀?
還有eXD的牛牛會否有得購買的?

MacMic

Amhlee 兄;如果改了紅色電窖什么數值比較適合

引用:
原帖由 garyschiu 於 2012-11-16 Fri 17:46 發表
Amhlee 兄;如果改了紅色電窖什么數值比較適合
紅色電容?? 唔好聲 wor! 用黃色好的。數值是2.2u....

Amhlee 兄:黃色電容是什麼牌子?

引用:
原帖由 marvintai 於 2012-11-16 Fri 00:48 發表
請問一下:

1)eXD 隻牛有5 pairs AC 輸出,是否有 1 pair 不需要用?
2)PSU manual 紅色寫AC 18V, 但下文寫AC 15V, 有意思嗎?
3)PSU 的X2 & X5 同樣是+8V/Gnd?
4)  PSU 的X3 & X4 同樣是+18V/Gnd/-18V?
5 ...
1) yes, one pair of 9.5V could be act as spare and you may leave it alone.
2) actually AC15-18V will be perfectly fine here.
3-5) yes

mdlover300.blogspot.com

引用:
原帖由 garyschiu 於 2012-11-16 Fri 21:05 發表
Amhlee 兄:黃色電容是什麼牌子?
Albert 大哥提供的

開好孔, 就快可以駁線  
但係仲諗緊好唔好起晒d針插直焊線落板,如果起,有冇乜要留意?!

mdlover 兄,

mcu板喺裝落前面板定喺底板度?

已經開左聲
但係點先可以用foobar播dsd iso? (dff冇問題,但播dsd iso就冇聲出  )

http://sacddecoder.sourceforge.net/

你要 download 以上的 plugin.

已經download左, foobar show d歌play緊, 但係就冇聲出, 又冇出error

係咪要set埋呢個?

我的都順利開聲。

reinstall foobar 又有聲出

我換左粒 dual-opamp, 唔是好夾我套系統。

引用:
原帖由 ThomasC2 於 2012-11-18 Sun 23:34 發表
我的都順利開聲。960209602196022
恭喜!

DSD DAC & PCM二合一DAC

引用:
原帖由 casshan 於 2012-11-19 Mon 08:56 發表
DSD DAC & PCM二合一DAC
Casshan兄,

穩壓係咪UCC出品?

引用:
原帖由 Halook 於 2012-11-17 Sat 14:56 發表
mdlover 兄,

mcu板喺裝落前面板定喺底板度?
mcu+display module is to be mounted on the front panel.
mdlover300.blogspot.com

2和1不好,那么多变压器搞在一起互相干扰。还是分开吧

引用:
原帖由 saa7350 於 2012-11-19 Mon 19:48 發表
2和1不好,那么多变压器搞在一起互相干扰。还是分开吧
地球也太多人了,不適合住在一起,還是去其他星球生活吧

希望casshan兄带头去外星居住。恕不远送

發新話題