發新話題

DIY書架喇叭

DIY書架喇叭

找到有一批單元,SEAS H454 (4.5吋)及 SEAS H561合適做書架喇叭仔.

各位師兄有無興趣?

2高音單元+2中低單元一套.

單元約HKD1200.-

引用:
原帖由 mike1981 於 2012-8-19 Sun 12:27 發表
低音好似係DALI 皇太子二/三代的低音哦
皇太子當年係用SOLEN/BENNIC 電容, BENNIC電阻, 空氣芯電感 玩的

如果三代的係cross 4.2khz 不過用VIFA D20
CROSSOVER圖我也有
看曲線圖呢對野唔洗TOE IN既效果都不 ...
分音器會貴嗎?木箱大陸定應該幾百蚊...
成對成品2000.-左右玩唔玩得過呢?

網上見由100.-起 定做木箱都有,有無師兄有尺寸提供?

引用:
原帖由 mike1981 於 2012-8-19 Sun 21:21 發表

呎寸跟alignment 的
看要punchy定延伸
可參考皇太子呎寸
吾急既我weekend用winisd sim幾幅圖俾大家參考再決定
嘩!等你啦!
不過唔知多唔多人一齊整?

高音係Seas喎,應該點樣改動?

想問:

1) 洗唔洗攞對單元去check數值?

2) 會唔會有20位一齊整呢?如果有應該再可以平D!

引用:
原帖由 mike1981 於 2012-8-25 Sat 17:50 發表
crossover frequency = 4200hz
常溫下聲音速度 = 340m/s
波長 = 8cm
高低音中心距離最好相隔係8cm / 4 = 2cm
那實際是不可能的
多數成品, 都只能做到波長/2
但因為皇太子CROSS得高, 除2都係無可能的
harbeth呢 ...
咁Q覆雜......唉!
唯有等你介紹同設計啦

引用:
原帖由 dd845 於 2012-8-25 Sat 14:20 發表

Tommy 哥

有興趣!
DD Sir,

有興趣check喇叭??
嘩!近來D英國佬野貴到飛起,你屋企要加多把鎖先得啦

試成點呀?各位兄弟.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-9-8 Sat 22:35 發表
剛剛在我家裡開聲,正。低玩啊。高音我又唔覺得粗,只林左的。
用D好D既線會唔會好D?

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-9-9 Sun 17:39 發表
試過了 。。。我落 ORDER 。。
單元如果能集合20套可以平D喎,木箱/分音有無團購??

發新話題