82 123
發新話題

DIY書架喇叭

DIY書架喇叭

找到有一批單元,SEAS H454 (4.5吋)及 SEAS H561合適做書架喇叭仔.

各位師兄有無興趣?

2高音單元+2中低單元一套.

大約 budget...?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

單元約HKD1200.-

抵!

低音好似係DALI 皇太子二/三代的低音哦
皇太子當年係用SOLEN/BENNIC 電容, BENNIC電阻, 空氣芯電感 玩的

如果三代的係cross 4.2khz 不過用VIFA D20
CROSSOVER圖我也有
看曲線圖呢對野唔洗TOE IN既效果都不錯
呢個亦係DALI 設計的CONCEPT
唔坐皇帝位都聽得下

高音比較耐歷史, 以硬頂來說都不錯了

可以聽下套件嗎?

引用:
原帖由 mike1981 於 2012-8-19 Sun 12:27 發表
低音好似係DALI 皇太子二/三代的低音哦
皇太子當年係用SOLEN/BENNIC 電容, BENNIC電阻, 空氣芯電感 玩的

如果三代的係cross 4.2khz 不過用VIFA D20
CROSSOVER圖我也有
看曲線圖呢對野唔洗TOE IN既效果都不 ...
分音器會貴嗎?木箱大陸定應該幾百蚊...
成對成品2000.-左右玩唔玩得過呢?

分音器應該不貴,我估2000 左右應該吸引力不錯!

dali 個對賣俾你唔平
但料錢唔貴
solen 3.3uf 一粒 33uf 一粒
空氣芯 tb 有得圈  都係幾十
電阻又唔係咩靚料

當然分音用料豐儉由人
用哂mcap duelund又可以好貴

其實 分音自己攪都得,木箱 + 喇叭就 ok la....

網上見由100.-起 定做木箱都有,有無師兄有尺寸提供?

箱體我有介紹,平,靚,正之選
質素好好,但價錢又平,運費上搞掂咗海運,又好鬼平

Monza

昨日之歌

引用:
原帖由 smltommy 於 2012-8-19 Sun 19:28 發表
網上見由100.-起 定做木箱都有,有無師兄有尺寸提供?
呎寸跟alignment 的
看要punchy定延伸
可參考皇太子呎寸
吾急既我weekend用winisd sim幾幅圖俾大家參考再決定

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-8-19 Sun 16:52 發表
其實 分音自己攪都得,木箱 + 喇叭就 ok la....
其實定左單元位置
Vertical同horizontal offset測一測就可做分音
皇太子都係2nd order加衰減
每邊得七八件parts only

引用:
原帖由 mike1981 於 2012-8-19 Sun 21:21 發表

呎寸跟alignment 的
看要punchy定延伸
可參考皇太子呎寸
吾急既我weekend用winisd sim幾幅圖俾大家參考再決定
嘩!等你啦!
不過唔知多唔多人一齊整?

玩唔玩埋 active ......

回復 15# amhlee 的帖子

我都想問下大約要幾多火多推得好, 如果火數唔高(20w 內)既都應該幾好玩

呢的小喇叭,分音簡單,十零火已經 ok, 當然有 50W 都唔錯。用 100W 以上就劏雞用牛刀!

其實真係好吸引 。。。可惜用 BOOKSHELF,感覺上要一對唔錯的 STAND 先好聲 。。。。
屋企真係無乜位放 。。。

貓sir, 唔緊要嫁, 做左先, 冇位既話到時就有人收留佢嫁啦

玩唔玩埋 active x 2

話明書架,緊係放書架上!

引用:
原帖由 cutecute 於 2012-8-20 Mon 14:29 發表
玩唔玩埋 active x 2
我有幾件 Ice power active 125W, 剛好!

原裝皇太子SIZE
25 x 15 x 23cm
內容積大概5L 多少少
active 簡單D既都可以POWER MODULE + PASSIVE 分音

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Dali 皇太子

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-8-20 Mon 16:39 發表
http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=317

咁樣?
原裝係VIFA D20 來
因為偏瘦聲所以CROSS得比較高

知吾知喇叭的灵敏度有几多db?

大概用呢隻單元是這樣吧
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

你的野都幾齊.............

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-8-20 Mon 22:47 發表
你的野都幾齊.............
不是啦 個人鍾意用下APPLICATION
實際皇太子也是差不多的容積
不過內容積要減去分音,單元屁股所佔的位置
我估計它也是用4.2L來做, 即optimum 既線性
無去靠加大容積增加低音量
好處係唔易BOOM 比較線性

82 123
發新話題