發新話題

一部無咩人識欣賞的Grounded Grid 前級

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-7-7 Sat 11:37 發表
上一部 GG 好聲和用油浸電容有關,的聲會慢左的。
聽過幾部 GG 都係呢幾個特性,就是乾,行和快。
HiFI 的野好奇怪,唔係所有靚料就會靚聲。特別 GG 更加難玩,因為管較多,總路又複雜。
其實如果要求唔高,一部馬 ...
一部馬蹄師 2 膽+膽穩壓己經好好聲>>>>是指 420V的Reference嗎 ?
請問版大和眾師兄,有沒有試制或與 Aidionote 的M7 比較,声底分別如何 ?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-7-7 Sat 11:37 發表
上一部 GG 好聲和用油浸電容有關,的聲會慢左的。
聽過幾部 GG 都係呢幾個特性,就是乾,行和快。
HiFI 的野好奇怪,唔係所有靚料就會靚聲。特別 GG 更加難玩,因為管較多,總路又複雜。
其實如果要求唔高,一部馬 ...
版大 :
可否介绍一下你的 SL-1,e.g schematic, photos thanks !
Mk II有何分別 ?

嘩 !超極品 !
是搭棚嗎 ?有裸照寫真 ?
我唔明頭一支点解用12AU7,最后用6922 ? 通常都係相反,12AU7做buffer ?
你是否用10uf做output cap ?
你的聽感如何 when compare to Marantz-7 & Matisse reference ?
Thankk you for sharing !!!!

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-10-3 Wed 14:37 發表
裸照在這裡
http://www.photo100fun.com/viewt ... highlight=%2Bamhlee
用 6922 做輸出是因為阻抗較低,配原子粒後級時低音控制好。
第一統用 12AU7 是因為電流大,而且第一統放大接近 20 部,動 ...
Thanks a lot !
Any comments on attached schematic ?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題