發新話題

一部無咩人識欣賞的Grounded Grid 前級

一部無咩人識欣賞的Grounded Grid 前級

版主希望我post依部Grounded Grid前級出黎,所以我就即管介紹下,希望大家唔好見笑

在上年年中一次試聽會上,聽到一個用分離電源的GG前級,配一部簡單的TDA7294後級,在聽女聲方面,真係好正,除了密度有D唔夠,在聲音鬆容度,通透感等等真係很好,令在場既ching聽得如痴如醉,即使同日我探訪另一位花左六位數字買音響既ching家參觀,在聽人聲方面都畀唔到個種感覺我,但當然其他方面GG前級相與之對比,GG前級就有所不足了。

當時所聽的GG前級,用料不算豪華

大家想知好聽到點?可以畀個例子
就係monza兄有一刻衝動將塵封多年的18胆GG前級整好,不過最後還是放棄了,其中原因係佢後級無RCA input同埋依家D膽太貴了

試聽會後,一直想念這個聲音,所以膽粗粗問前級及後級兩位用家會否願意出讓,結果買到後級但未能買到GG前級,即係要自己整一部GG前級。
本來想托monza兄幫我整一部GG前級,亦已買了部份電容 (雖然依期成日係度流連,不過我其實唔識DIY ,希望大家唔好打頭 )
不過我見到33台竟然有一部GG前級出售,用料好好,而個賣家其實賣左大半年,一直無人問津,真係連問都無人問呀
就咁樣就畀我低價1000元買到依部GG前級。
以我所知,這台GG前級是個賣家大約五年前委托一個係33台專幫人設計及砌GG前級的DIYER整的,用料真的很好,全部都唔算平
rifa 及jensen 電容等,用cardes rca座及超厚鍍金iec插座等
不過這台機就連第一手用家都無好好用佢,玩左一年多少少就轉番玩石機,自始封塵。(不過個用家畀我感覺唔係好熟hifi野,我已經唔熟,但佢畀我好似更唔熟)

版主話GG前級好行同嘈D,我聽過既兩台就無依個問題,我估可能都係配TDA7294後級有關,好難行呀
嘈就上一部唔覺,但我持有個部就覺啦,一度令我懷疑究竟係我唔習慣膽機既電流聲,定我部GG有問題。
雖然其實真係好細微,距離喇叭20cm左右先聽到有好少許既沙沙聲,但整體令背景唔夠乾淨,但聽人聲我自己真的很滿意了。
(其實可能同我既耹聽環境有關,太近喇叭了)

我係HIFI初哥,只係玩左CAS兩年到,好多野都唔識嫁
由於我而家只可以係小小既書房玩HIFI,所以受環境限制,比較難出好聲,所以暫時器材就將就一下了。
希望下年可以搬出廳玩,改善耹聽環境。

希望各位ching多多指教了

上一部 GG 好聲和用油浸電容有關,的聲會慢左的。
聽過幾部 GG 都係呢幾個特性,就是乾,行和快。
HiFI 的野好奇怪,唔係所有靚料就會靚聲。特別 GG 更加難玩,因為管較多,總路又複雜。
其實如果要求唔高,一部馬蹄師 2 膽+膽穩壓己經好好聲。的料又簡單。
我自己用緊 Convergent SL-1 的總路,膽多了點。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

回復 2# amhlee 的帖子

下次希望可以同班ching到你家中聽聽
膽多了點不打緊,反正你家中膽多到用不完

Kevin 兄有時間可分享一下換膽的效果。

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-7-7 Sat 11:37 發表
HiFI 的野好奇怪,唔係所有靚料就會靚聲。特別 GG 更加難玩,因為管較多,總路又複雜。
其實如果要求唔高,一部馬 ...
一部馬蹄師 2 膽+膽穩壓己經好好聲>>>>是指 420V的Reference嗎 ?
請問版大和眾師兄,有沒有試制或與 Aidionote 的M7 比較,声底分別如何 ?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我做過幾部膽機,包 reference......好聲的但都幾貴。
無做 M7 ,原因是那隻 1:33 的牛難求。

gec12ax7

回復 6# amhlee 的帖子

版主好勁呀,部野重料呀
我未上瞻,因為屋企要執位搞個晒setting,諗住整好先落新膽

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-7-7 Sat 11:37 發表
其實如果要求唔高,一部馬 ...
版大 :
可否介绍一下你的 SL-1,e.g schematic, photos thanks !
Mk II有何分別 ?

Convergent SL-1 的線路,原廠是這樣的....
穩壓是用原子粒穩壓.....呢部是 Mark 1, 其它 mark II 是數值上的改變....線路大同小異.....

不過我無跟原廠線路做,自己左改右改....

嘩 !超極品 !
是搭棚嗎 ?有裸照寫真 ?
我唔明頭一支点解用12AU7,最后用6922 ? 通常都係相反,12AU7做buffer ?
你是否用10uf做output cap ?
你的聽感如何 when compare to Marantz-7 & Matisse reference ?
Thankk you for sharing !!!!

裸照在這裡
http://www.photo100fun.com/viewt ... highlight=%2Bamhlee
用 6922 做輸出是因為阻抗較低,配原子粒後級時低音控制好。
第一統用 12AU7 是因為電流大,而且第一統放大接近 20 部,動態強勁。
三部膽機 :
marantz 只有中音,高低音伸延在現代機來說不
Matisse Reference ;音色 較硬,不要用夠貴的人電容,當年幫朋友做來配 300B 反而好好聽....
CAT SL-1 最全面,音場只輸比 pass 全平衡少少,但聽女聲和小提琴就無得頂!

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-10-3 Wed 14:37 發表
裸照在這裡
http://www.photo100fun.com/viewt ... highlight=%2Bamhlee
用 6922 做輸出是因為阻抗較低,配原子粒後級時低音控制好。
第一統用 12AU7 是因為電流大,而且第一統放大接近 20 部,動 ...
Thanks a lot !
Any comments on attached schematic ?

主線路是一樣的,只是電源不同,但原廠的電源亦不是這樣的。
上面個線路有 Bug 唔 work....

發新話題