59 12
發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

正在fix緊第一板的問題,但refer第二板的layout,有d睇唔明,K6 relay的+同-,去到K7會反轉左???
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

如果要降壓到30V,應該用那一款方法最好?
1. 改CRC的R值
2. 用多一級Regulator
3. 串diode降壓,e.g. 10粒 <-好似有d白痴

請問各位用幾多amp fuse?
我用1A都燒,而家用住粒3A, 我扭得太快都會hang機,暫時仲未試聲

另外,我以為可以起menu熄機,原來要unplug

Work in progress

有d倉底cap...試吓先

請問各位check 呢個voltage (+24v)?
我成50.70v

請問各位按"Mute"之後會完全靜音定只係細聲左

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 10:01 發表
新板 firmware 會無聲。
...等新板 firmware

另外,請問Encoder個switch係唔係無用?我想攞黎在one touch開關

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 12:53 發表
現在的 firmware 己經係新!你 upgrade 左未?
應該係....上次取貨時攞的

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 19:24 發表
己經有新 firmware.....
有咩新野呢?

另外,請問應該點tune個vr

方法1. Kevinyip兄:
調節板上兩隻vr,直至在兩隻10uf電容輸出之前的直流約0v,我調到一隻約正25mv,另一隻負30mv(其實數字不停跳動的)

方法2. 飄兄:
好似講係measure Q102金屬片同Q103金屬片之間要接近0v???

引用:
原帖由 ericj 於 2012-4-17 Tue 11:57 發表
請問咁多位ching有X0.2Bom呀?如有可否send去我email呢:因為我乜都無
ericlhs@gmail.com謝謝
Eric兄,
已sent.

其實你也可以起呢度搵到
http://www.cndiyclub.com/bbs/rea ... ;toread=&page=1

另外,C16最新update係用10P -> http://www.cndiyclub.com/bbs/rea ... toread=&page=31

請問師兄係measure藍色定綠色?
我藍色最小都有3~4V
Thanks!!!

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-4-20 Fri 08:55 發表
以上係同時度正負相兩Channel, 支probe一邊接10uf電容,另一邊接地(即鱷魚夾),
萬用錶度10uf電容及地 (ground) ,即係籃色, 唔係跨接兩邊輸出
Thanks!!
今晚再試..

引用:
原帖由 MacMic 於 2012-3-27 Tue 10:22 發表
我想知原機是否35v x 2的呢?
起X0.2 user manual見到,係45v unregulated.

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-4-23 Mon 11:41 發表
Eric 你已经很好啦! 我们的第二版电源板,  即使连幾粒smd电容电阻都无比 ...要自己從第一版拆下來, 所以可以想像有幾麻烦, 現在我的x0.2 display還沒显示,  ...
我要特登訂過

引用:
原帖由 MacMic 於 2012-4-29 Sun 05:49 發表
madox兄:
我見你在前面提及那24v變了50v的問題,我同樣發生這問題,請問你後來知否原因所在和如何解決呢?
MacMic兄,
我無再理佢...正常聽歌中...因為我覺得飄兄寫錯,
因為如果整流之後(經埋filter)得+24V,跟本無可能出到35V電. PASS X0.2 Owner's Manual寫明"unregulated +/- 45 volts"

另外,Rooster兄有提到,pin14有42V,所以我覺得ok,只係唔知長期多幾volt電俾d relay,會唔會快死d
http://www.photo100fun.com/viewt ... p;page=10#pid298645

如果check返線路,pin14的42V係左右channel倒轉,即係左面Regulator提供42V電俾右channel

我而家仲有4個小問題(唔知係唔係問題)
1. Mute唔可以完全靜音
2. volume "0" 係有聲
3. volume "1" 都幾大聲 (最好係"0"同"1"中間仲有1到2級)
4. volume鈕得快會hang機

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-4-29 Sun 11:15 發表

以上四個其實不是問題,係事實..

想輸出細點可以short 1個或2個近輸出交連的 jumper, 我就short 了兩個
Thanks Kelvin兄 ,等我試吓先

引用:
原帖由 hkremote 於 2012-5-13 Sun 11:40 發表
誰能給我X0.2 版的零件xls,套件表。等下我可以出面執執
去返飄兄度有
http://www.photo100fun.com/viewt ... p;page=16#pid307725

新問題,開機volume default 變左25
請問有無ching知點解呢?

奇怪,開左一晩之後,而家開機變返"0"
其實佢係唔係要開一段時間先save個setting?

引用:
原帖由 garyschiu 於 2012-6-1 Fri 18:22 發表
各位師兄,是否用apple remote,可控距離只有四呎至五呎,我已換過搖控及接收器了,都是一樣.
一樣,我都想加強接收

雖然唔知有無關
如果用舊版,R60要自己接ground

引用:
原帖由 Gary33 於 2012-10-30 Tue 15:00 發表
各位師兄

我部X0.2已完成95%,請問有冇測試程序可以給參考呢?
例如: 1.電源板
          2. 前級主板等

Thanks
要make sure 9pin同25pin線無駁錯

版大,
請問仲還有沒有多的MCU?
我部機有些問題,volume點鈕都無乜聲,check過reference電壓正常

請直接寄給我,已PM你,many thanks!!!!

板主,已收到,thanks....
不過問題未解決...,要再check check

各位Ching,麻煩請提供意見, many thanks!

我用1kHz 3Vp-p直接輸入,量度22k電阻輸出,基本上細volume時probe 1去到20mv都睇唔到signal,要去到好大volume先有signal,如圖,去到volume 60, output先有2Vp-p
另外,我量度volume電阻值
Primary            
0      8R           
1~11   20R         
12~22  55R         
23~33  155R        
34~44  545R         
45~55  2.04K        
56~66  19.82K      

Secondary
0~1  9R
2    214R  
3    419R
4    639R
5    1.06K
6    1.622K
7    2.36K
8    3.86K
9    6.61K
10   13.68K
11   23.34K
12   9R
13   ..... repeat

Thanks Kevin兄
不過我部機個問題係突然間無哂聲 (2 聲道)
1. 如果鈕到好大聲,才會有聲,但只剩高音(有d似由起其他channel 個ground feed d signal入去咁款)
2. 74HC595唔似壞,因為鈕volume同relay係有反應
3. 有d似K170唔work,因為如果volume唔夠大,基本上probe 1 (2.2K) lock唔到有signal....但好似無可能8粒同時壞哂
4. check過電壓都同飄兄都差不多

59 12
發新話題