51 12
發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-20 Mon 09:01 發表

謝謝大大的教導,我真是一位DIY超級菜鳥。
哪現在如何好?
呵呵,小問題喇
焊電阻時屈下電阻腳,等電阻腳可以kick住pcb就可以焊,唔係好難啫

引用:
原帖由 monza165 於 2011-6-20 Mon 09:33 發表

可以唔屈腳,在正面先加焊,不過都最好由低焊到最高啦
呢個case未必work,因為周圍都係黑豆,一唔小心就會辣溶佢地

借rooster兄相片一用
版大,咪嚇人喇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-20 Mon 15:22 發表
any more pictures?
http://photo100fun.com/viewthrea ... page%3D3&page=4

引用:
原帖由 alfcat 於 2011-6-21 Tue 09:22 發表
但看 MARVIN 張相 真係好似 反了方向。何解?
字是向我們,即平面向前(最左為 1 腳),但 PCB 個影似係半圓面在前 。。。。。平面在後。
貓兄要再細心睇清楚rooster兄張相,係同marvin兄焊o既方向係一樣架

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-23 Thu 10:18 發表
X0.2 版上 R185 / R186 的電阻值是  "5.1R 2W"

但手上的電阻值是 Dale 5R 3W (refer to Copy_of-X0.2-2.xls Row#37 5R0 3W)

是正確嗎?
完全正確,無問題!

X0.2機箱真係做得好靚

引用:
原帖由 smltommy 於 2011-6-26 Sun 18:06 發表
?t=1309082833
湯美兄好快手

引用:
原帖由 smltommy 於 2011-6-26 Sun 22:28 發表
C16我估都係0.15

我依家面对問題:

1) 電源板上是有10uf貼片,零件上無提供,唔知去邊度賣
2) 電源板上貼片電阻數值無寫
3) 顯示板上貼片電阻數值無寫

有無兄弟知道???
ROOSTER兄要出黎幫下手喇

引用:
原帖由 monza165 於 2011-7-2 Sat 00:22 發表
這個問題請由rooster兄解答
肯定要定做,不如再搵版大攪次接線團購

有興趣的兄弟,請報名
1.monza165
2.madox
3.ktchow
4.casshan x 2 (chi309)

我又報導一下進度

非常感謝ROOSTER兄及KEVIN兄的幫忙,小弟的X0.2終於係驚濤駭浪下開聲,當然仲要感謝版大

各位先參考下小弟的電源及控告機箱內部擺位

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-9-11 Sun 10:32 發表

modox hing,
咁是否即是買 Philips 0.033uf 10v 400KT 的電容2粒呀?
因唔係好識睇!
thanks
呵呵,唔一定要0.033UF,手頭上有乜電容都用得架

請各師兄參考下小弟的X0.2主放大箱內部照片

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-9-14 Wed 23:19 發表
好正好靚!
請問那兩粒 3.32k 5w 藍色大電阻在那裡買呀!
http://hk.element14.com/welwyn/wmo5s-3k3ja05/resistor-metal-oxide-3k3-5w/dp/1306253

用左OYAIDE PA-02訊號線為X0.2的電源線,真係高音甜,中音厚,低音勁

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-9-29 Thu 19:32 發表
正呀! 請問幾多錢呎呀?
$50/尺,價錢適中效果佳

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-10-1 Sat 10:33 發表
Eric hing, 又有問題要請教你,是db9 cable 的. 因我們改了跟原裝的設計,在主板上用db9公坐(老飄的是母坐), 所以db9 cable 的插頭會由公-公插(老 飄的) 改為 公-母插(跟原裝), 。 這問 題來了, 原先cable 公-公頭 ...
問題應該解決了

vfd的pcb終於出現了
電源板似乎唔使修改?!

千辛萬苦,終於可以告別極度樣衰O既LED了

多謝各位師兄關照

公起晒,4號機終於出現

由DIY之王KEVINYIP所制作的迷你版JUNG穩壓,終於可以安裝係X0.2的電源板上了
特此嗚謝DIY之王KEVINYIP兄,KFT兄,KEVIN兄的寶貴意見

其實呢個迷你版JUNG穩壓一早已經完成,而且已經裝過係X0.2上,不過唔係好WORK,經研究後,發覺要對電源板作簡單修改先可以使用.
憑DIY之王KEVINYIP的聰明才智,發現只要把電源板上原來的4隻2.7K電阻及4隻220UF電容拆下,VR由原來的5K改為100R,VR不要直接接地,先接上一隻3W 300R電阻再落地

至於修改原理及方法,就交番俾原作者DIY之王KEVIN兄解釋了
先講下大家最關心的音質問題...
可能唔係太多師兄完成X0.2,不過如果由本論壇攪團購所買到的零件制作,聲音應該唔會有太多分別.
X0.2比小弟感覺係更模擬更溫暖,但動態亦非常凌厲,而且音場廣闊,如果師兄手頭上有P1.7,會毫不猶豫賣走!
X0.2的電源比較簡單,只係CRC後接7815或7915就完成穩壓,不過7815及7915係無補品用,想再提升音質就一定要用呢個迷你版JUNG穩壓!
裝好一開聲,真係有"嘩"一聲感覺,最大分別係分析分又要提高一個檔次,音體感更強烈,而且音場再進一步拓闊!
等小弟再煲番7749日,到時再給各路英雄報告

引用:
原帖由 audiodiyer 於 2012-2-14 Tue 03:07 發表
Kevin C-H I N G:
請問那2·7K電阻兩端位置須不須要短路然後接 去100R  V R?
代diy之王答audiodiyer兄
2.7k及220uf係唔需要安裝,open左佢就得

迷你jung穩壓已煲左差唔多100小時(每日最少開x0.2十二粒鐘),聲音開始穩定,又係時間再寫下試音報告
聲音比岩岩裝好時間,都有幾大分別. 音場比之前更闊更開揚但口形不會變大,舞台深度增加不少,樂器之間分隔度更好
7815及7915最大問題係,聲音會比較緊,有少許收歛傾向,迷你jung穩壓就無呢個問題.各位仲未完成x0.2師兄,可以先用7815及7915聽聽,覺得不滿意才換上迷你jung穩壓吧

有遙控o既x0.2,真係爽歪歪極了

51 12
發新話題