發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

好精彩

引用:
原帖由 mdlover 於 2011-7-12 Tue 11:07 發表
you may also consider ordinary (slow) diode.

see what NP said.

http://www.passlabs.com/pdfs/articles/powersupply.pdf
我玩左 Pass P1.7, X2, 咁耐,次次換整流子,電容都會有驚喜,用甚麼,真是耐人尋味!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

各位師兄們:

有那位知道在電源板上有兩棵沒有標示的電容是甚麽數值,
(在3300uf電容和10000uf大電容之間)
還有一個問題是,如果將會用老飄新的vfd顯示的話,
是否將會換了顯示的pcb和mcu便行?
如果是的話,在電源板上的控制部份可否先焊源件呢?

MacMic

應該是220uf/50v,如有錯誤請指正

引用:
原帖由 abraham 於 2011-7-14 Thu 00:58 發表
應該是220uf/50v,如有錯誤請指正
MacMic兄係唔係講緊diode旁邊的電容?

起其他地方見到...
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Rooster兄,
請問R60係唔係要自己ground?

引用:
原帖由 madox 於 2011-7-14 Thu 08:46 發表
Rooster兄,
請問R60係唔係要自己ground?
是的!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-7-14 Thu 10:29 發表

是的!
Thanks!!!

請問飄兄有沒有出過裝機及測試報告??

我又報導一下進度

引用:
原帖由 casshan 於 2011-7-22 Fri 08:18 發表
我又報導一下進度
請問飄兄的2SK170跟原廠的方向不一樣(左面兩粒),是否正常呢?

照返原厂的安装方向.对调没什么问题的.

引用:
原帖由 cndiyclub 於 2011-8-31 Wed 10:07 發表
照返原厂的安装方向.对调没什么问题的.
Thanks 飄兄

大家可能開始動手, 2SK389, LSK389 腳位分別以作參考

非常感謝ROOSTER兄及KEVIN兄的幫忙,小弟的X0.2終於係驚濤駭浪下開聲,當然仲要感謝版大

恭喜,恭喜!
有冇內部零件擺位相,供大家參考呀 ?

恭喜,恭喜!

恭喜,恭喜! x 2
好似Kevin 兄話齋, 可否整張內部零件擺位相,比我們參考呀 ?

恭喜,恭喜!

恭喜,恭喜!

整張內部擺位相比我們參考!

引用:
原帖由 madox 於 2011-7-14 Thu 08:27 發表

MacMic兄係唔係講緊diode旁邊的電容?

起其他地方見到...
modox hing,
咁是否即是買 Philips 0.033uf 10v 400KT 的電容2粒呀?
因唔係好識睇!
thanks

各位先參考下小弟的電源及控告機箱內部擺位

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-9-11 Sun 10:32 發表

modox hing,
咁是否即是買 Philips 0.033uf 10v 400KT 的電容2粒呀?
因唔係好識睇!
thanks
呵呵,唔一定要0.033UF,手頭上有乜電容都用得架

恐買錯,唔該ching幫眼睇睇這粒是否 '473'. thanks

yes ah

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2011-9-13 Tue 10:29 發表
yes ah
thanks a lot Kevin hing

請各師兄參考下小弟的X0.2主放大箱內部照片

好正好靚!
請問那兩粒 3.32k 5w 藍色大電阻在那裡買呀!

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-9-14 Wed 23:19 發表
好正好靚!
請問那兩粒 3.32k 5w 藍色大電阻在那裡買呀!
http://hk.element14.com/welwyn/wmo5s-3k3ja05/resistor-metal-oxide-3k3-5w/dp/1306253

其他c-hing 有冇update 呀!

發新話題