發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-7-7 Sat 19:46 發表

除了底板高度,約剩53-55mm
Kevin 兄,
Many thanks!

各位師兄
我正在砌緊部X0.2,左右聲度的板已完成!
砌到電源板,發現已沒有IRF9610.........但係淨番兩粒IRF610.........
ZTX450是否一定須要配對?左那表可買到?
請問各位有冇多兩粒IRF9610可讓給我呢?或者....華輝有得賣嗎?

Thanks

Contact me to exchange. I have plenty of RF9610....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-10-12 Fri 11:36 發表
Contact me to exchange. I have plenty of RF9610....
Anthony, Thanks
I will contact you to exchange the IRF9610 later.

我連 XONO 都未趕得到砌完 。。。X0.2。。。唉。。。

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-10-12 Fri 11:36 發表
Anthony板大,
可否在星期三三興隆發貨時間同你交換IRF9610及 四粒 10uf 貼片電容呢?
Thanks

引用:
原帖由 Gary33 於 2012-10-15 Mon 13:58 發表

Anthony板大,
可否在星期三三興隆發貨時間同你交換IRF9610及 四粒 10uf 貼片電容呢?
Thanks
ok....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

各位師兄

我部X0.2已完成95%,請問有冇測試程序可以給參考呢?
例如: 1.電源板
          2. 前級主板等

Thanks

引用:
原帖由 Gary33 於 2012-10-30 Tue 15:00 發表
各位師兄

2. 前級主板等

Thanks
係呀! 先試電源板, make sure 左右輸出 有 +/-35v. display mcu 能正常顯示....如無問題才駁上一個聲道的主板, 跟據 DIY之王 Kevin兄的調.

引用:
原帖由 Gary33 於 2012-10-30 Tue 15:00 發表
各位師兄

2. 前級主板等

Thanks
要make sure 9pin同25pin線無駁錯

Vincent , Madox
Thanks

板大, Casshan兄
請問現在還可以更新X0.2的MCU嗎?我的MCU應是最舊的扳本,因初初我拿到手到現在從未更新過。
我的X0.2所有零件己裝好,正在測試電源板,有以下問題:
1.供電時,display有顯示,所有選擇掣都有反應,但旋扭於VOL mode冇反應,在RCA mode有反應,在balance mode只可-不可+。
2.左輸出+35V正常,-35V只可較至35.7V便不能調低。

請教,可有方法觧决呢?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

上多幾張圖

上多幾張圖

上多幾張圖

上多幾張圖

可能墊高電阻 (300r) 大了點, 我建議正負都用35.7v便可以了,還有,上了loading 後再調一下

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-11-5 Mon 10:31 發表
可能墊高電阻 (300r) 大了點, 我建議正負都用35.7v便可以了,還有,上了loading 後再調一下
其實只有一邊調唔到,我現在所有的+-電壓都是35.7V,但因為MCU調唔VOL,所以暫時冇得攪住。

MCU係最舊板本?FOR LED?FOR VFD?

引用:
原帖由 casshan 於 2012-11-5 Mon 11:02 發表
MCU係最舊板本?FOR LED?FOR VFD?
Casshan兄,我是在第二次團購買的,不過未更新過,MCU係舊板本FOR VFD的,見上圖。
我試過用唔到 Apple remote。

引用:
原帖由 Gary33 於 2012-11-5 Mon 11:12 發表

Casshan兄,我是在第二次團購買的,不過未更新過,MCU係舊板本FOR VFD的,見上圖。
我試過用唔到 Apple remote。
唔怪得...

引用:
原帖由 casshan 於 2012-11-5 Mon 11:31 發表
唔怪得...
Casshan兄,請問可否幫忙更新呢 ?Thanks

超慢出貨, 只行了一小步
在數字部分不跟板上電容, 在IC附近只用ceramic cap, 且用大一點, inductance 少D吧, 沒有快轉decoder死機問題

引用:
原帖由 kmax2007 於 2012-11-14 Wed 20:37 發表
超慢出貨, 只行了一小步
在數字部分不跟板上電容, 在IC附近只用ceramic cap, 且用大一點, inductance 少D吧, 沒有快轉decoder死機問題
恭喜 Kmax 兄!
數字部分是那裡啊? "IC附近" 是 Encoder 板嗎 ?

Thanks Kevin兄,
是板上所有 IC 加上 encoder 的兩粒 104 (用1206).

引用:
原帖由 kmax2007 於 2012-11-15 Thu 20:38 發表
Thanks Kevin兄,
是板上所有 IC 加上 encoder 的兩粒 104 (用1206).
明白, Thanks !

施工中,接近完成。

祝SAA7350兄煙花早放

非常感谢casshan兄的祝福

我的X0.2都95%砌好(只欠RCA未焊),冇放煙花,已成功開聲!現正試聲中.........真係正
因為MJR太熱,所以獨立咗出連接機箱底幫助散熱,另外加埋One touch在機底ON/OFF。
在此多謝: 板大、Casshan兄、Kevinyip兄、GM08兄、Cvincent兄幫忙及提出寶意見才成功開聲

發新話題