發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

我的遥控有效距离也只有1.5米左右。

個IR receiver o係新既VFD板上嘅位係好唔啱,你要擺歪那顆IR 到天窗那裡啊

Kevin兄:已把接收放到天窗位了.一樣只得四至五呎.
sam兄:你說得有道理,但我試過用這apple remote 控制apple上 itunes 又不止得四,五呎

引用:
原帖由 sam 於 2012-6-2 Sat 10:41 發表
想增加IR遙控距離,係發射個邊入手會易d .。

接收 Sensor 粒粒差唔多,
有preamp放大既接收 Module ,接收距離係遠左,但係受零散干擾機會同樣大增。

手制盒粒發射二極管,一般家用遙控,都係用最細功率規格, ...
拆Apple遙控?未諗過喎.....

有師兄試完請通知!Thanks!

各位C-hing,我部 X 0.2 都做好啦, 不過有 燥音呀
請各C-hing 幫幫眼 睇下邊到有問題
THX
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

D 燥音係 Ssssss.... 聲,

引用:
原帖由 chi309 於 2012-6-19 Tue 08:41 發表
會唔會係有D地方假焊引起?

引用:
原帖由 chi309 於 2012-6-19 Tue 08:41 發表
原本pass x0.2 的增益很大,所以你聽到 Ssssss聲, 可嘗試short了兩個 jumper, 接入信源,收細volume, 看看還聽到 Sssss聲沒有...

多謝C-hing 回覆,
我會再睇清楚有無假焊,
可嘗試short了兩個 jumper,應short 邊兩個呢?? (有 1 2 3 4 四隻腳位 )
THX!!

雖然唔知有無關
如果用舊版,R60要自己接ground

各位C-hing,嘗試short了兩個 jumper,都聽到 Ssssss聲

Ching 的 2SK389 是BL 或 GR 級 ?  据老飄的 Part List,2SK389 是用 BL grade 的。

我換左鐵殼389都有Sssssss...聲, 將jumper short  其餘 兩隻腳 就細聲D,
都唔知到邊到有問題

過去個多月出trip,雖套x0.2已一早做好,但是ㄧ直無時間駁機。
終於今天o的起心肝,〝蛋粗粗〞駁線開機聽聲。
真的很開心〝很正〞, 我套LOFI又向high end 之路行前一步啦!
在此想多謝各位ching的幫忙,尤其 版大,Kevin, Casshan, gm08, rooster, Tommy ,貓sir......
如沒多位提點,相信我的x0.2是不能完工的

C-hing
Jumper set gain,
Ssssss is another problem!
Try to adj. the VR (in switch on mode )
Maybe the bad contact of VR inside
引用:
原帖由 chi3?09 於 2012-6-22 Fri 16:28 發表
我換左鐵殼389都有Sssssss...聲, 將jumper short  其餘 兩隻腳 就細聲D,
都唔知到邊到有問題

引用:
原帖由 rooster 於 2012-6-24 Sun 13:34 發表
Thanks a lot rooster hing, 但其實我仲未想到點樣放置套機,因真的空間所限。。。。。像你有靚靚hifi 架真好

Kevin hing, 原來有loading 之後, 個MJR真的幾熱下

THX, 我會試下..
引用:
原帖由 rooster 於 2012-6-24 Sun 13:42 發表
C-hing
Jumper set gain,
Ssssss is another problem!
Try to adj. the VR (in switch on mode )
Maybe the bad contact of VR inside

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-6-24 Sun 13:03 發表
過去個多月出trip,雖套x0.2已一早做好,但是ㄧ直無時間駁機。
終於今天o的起心肝,〝蛋粗粗〞駁線開機聽聲。
真的很開心〝很正〞, 我套LOFI又向high end 之路行前一步啦!
在此想多謝各位ching的幫忙,尤其 版大 ...
我相信我只是給了微不足道的支持 。。。其他各位方為大佬(=有料到)

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-6-24 Sun 14:21 發表
Kevin hing, 原來有loading 之後, 個MJR真的幾熱下
係呀,因為loading 大呀.. 有人話pass d 野,唔熱唔好聲...(可能係詛咒..)

mjr 可用團購中的散熱器,或者用3條飛線+Sense line, 直接mount 上機箱底板上...

我也想過飛線的方法,但因占用空間大及不太美觀。所以都是〝DIY〞之王的方法最好。

公起晒VINCENT兄加入X0.2大家庭不過最好一併買埋DSD套裝,最多買左唔裝住,諗好左先慢慢做都未遲

引用:
原帖由 casshan 於 2012-6-25 Mon 11:19 發表
公起晒VINCENT兄加入X0.2大家庭不過最好一併買埋DSD套裝,最多買左唔裝住,諗好左先慢慢做都未遲
As advised, I do really want to do. However, the space issue is the big problem to me.
I had headache yesterday whole day for a solution, but ...........

我先代寄存,收翻十萬九千七存倉費。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 casshan 於 2012-6-25 Mon 11:19 發表
DSD 套餐小貓太窮,沒有錢買了 。。。。VINCENT 哥買咗可以放在小貓處,不收借的。加上每日 ”義務“ 為你煲機最少一小時 。。。。。確保你部機好快BREAK IN 。。。

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-6-25 Mon 14:01 發表
我先代寄存,收翻十萬九千七存倉費。
搶生意: 十萬九千六百九。

其實有沒有裝機報告的?

各位師兄們,
請問用在power supply PCB上的heatsink最高可以是多少cm呢?

引用:
原帖由 kmax2007 於 2012-7-7 Sat 11:28 發表
各位師兄們,
請問用在power supply PCB上的heatsink最高可以是多少cm呢?
除了底板高度,約剩53-55mm

發新話題