發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-4-20 Fri 08:55 發表
以上係同時度正負相兩Channel, 支probe一邊接10uf電容,另一邊接地(即鱷魚夾),
萬用錶度10uf電容及地 (ground) ,即係籃色, 唔係跨接兩邊輸出
Thanks!!
今晚再試..

引用:
原帖由 MacMic 於 2012-3-27 Tue 10:22 發表
我想知原機是否35v x 2的呢?
起X0.2 user manual見到,係45v unregulated.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

請問購買老飄X0.2板,!电源板上是否包所有smd零件,按鈕和volumn制?因為我得三片板一片电源板,vFD同幾粒smd电容电阻。所以一問

第二版,得三片板一片电源板,vFD同幾粒smd电容电阻,是正确的!

引用:
原帖由 gongming 於 2012-4-23 Mon 11:16 發表
第二版,得三片板一片电源板,vFD同幾粒smd电容电阻,是正确的!
謝謝

Eric 你已经很好啦! 我们的第二版电源板,  即使连幾粒smd电容电阻都无比 ...要自己從第一版拆下來, 所以可以想像有幾麻烦, 現在我的x0.2 display還沒显示, 都唔知系唔系d SMD 問題 ....

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-4-23 Mon 11:41 發表
Eric 你已经很好啦! 我们的第二版电源板,  即使连幾粒smd电容电阻都无比 ...要自己從第一版拆下來, 所以可以想像有幾麻烦, 現在我的x0.2 display還沒显示,  ...
試下攞塊vFD比其它ching check 下

試吓問老飄啦.........雖然多數無答案.

"作為一位熱心DIYER,整到件板比大家玩已經好好"

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-4-23 Mon 11:41 發表
Eric 你已经很好啦! 我们的第二版电源板,  即使连幾粒smd电容电阻都无比 ...要自己從第一版拆下來, 所以可以想像有幾麻烦, 現在我的x0.2 display還沒显示,  ...
我要特登訂過

Tommy Ching 說得很中肯!

"作為一位熱心DIYER,整到件板比大家玩已經好好"

今天很多謝多位ching的幫忙, 才能找出VFD問題所在.
特此多謝 Henry, Kevin, 版大 及 Ablert 兄.
現只欠主板測試. 遲D補相。

madox兄:
我見你在前面提及那24v變了50v的問題,我同樣發生這問題,請問你後來知否原因所在和如何解決呢?

應該是否ac 接錯了?ac 入的點中間不是地。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

我跟足post#340 KevinYip的做法喎0-35-35。

引用:
原帖由 MacMic 於 2012-4-29 Sun 05:49 發表
madox兄:
我見你在前面提及那24v變了50v的問題,我同樣發生這問題,請問你後來知否原因所在和如何解決呢?
MacMic兄,
我無再理佢...正常聽歌中...因為我覺得飄兄寫錯,
因為如果整流之後(經埋filter)得+24V,跟本無可能出到35V電. PASS X0.2 Owner's Manual寫明"unregulated +/- 45 volts"

另外,Rooster兄有提到,pin14有42V,所以我覺得ok,只係唔知長期多幾volt電俾d relay,會唔會快死d
http://www.photo100fun.com/viewt ... p;page=10#pid298645

如果check返線路,pin14的42V係左右channel倒轉,即係左面Regulator提供42V電俾右channel

我而家仲有4個小問題(唔知係唔係問題)
1. Mute唔可以完全靜音
2. volume "0" 係有聲
3. volume "1" 都幾大聲 (最好係"0"同"1"中間仲有1到2級)
4. volume鈕得快會hang機

引用:
原帖由 madox 於 2012-4-29 Sun 09:50 發表

MacMic兄,
我無再理佢...正常聽歌中...因為我覺得飄兄寫錯,
因為如果整流之後(經埋filter)得+24V,跟本無可能出到35V電. PASS X0.2 Owner's Manual寫明"unregulated +/- 45 volts"

...
我而家仲有4個小問題(唔知係唔係問題)
1. Mute唔可以完全靜音
2. volume "0" 係有聲
3. volume "1" 都幾大聲 (最好係"0"同"1"中間仲有1到2級)
4. volume鈕得快會hang機
以上四個其實不是問題,係事實..

想輸出細點可以short 1個或2個近輸出交連的 jumper, 我就short 了兩個

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-4-29 Sun 11:15 發表

以上四個其實不是問題,係事實..

想輸出細點可以short 1個或2個近輸出交連的 jumper, 我就short 了兩個
Thanks Kelvin兄 ,等我試吓先

多謝各位師兄賜教。

誰能給我X0.2 版的零件xls,套件表。等下我可以出面執執

引用:
原帖由 hkremote 於 2012-5-13 Sun 11:40 發表
誰能給我X0.2 版的零件xls,套件表。等下我可以出面執執
去返飄兄度有
http://www.photo100fun.com/viewt ... p;page=16#pid307725

新問題,開機volume default 變左25
請問有無ching知點解呢?

奇怪,開左一晩之後,而家開機變返"0"
其實佢係唔係要開一段時間先save個setting?

各位師兄,是否用apple remote,可控距離只有四呎至五呎,我已換過搖控及接收器了,都是一樣.

引用:
原帖由 garyschiu 於 2012-6-1 Fri 18:22 發表
各位師兄,是否用apple remote,可控距離只有四呎至五呎,我已換過搖控及接收器了,都是一樣.
一樣,我都想加強接收

是這短距離呀,這要想想辨法了

小弟情況係原套件果粒 係"瓜"左既,去華x買過粒接收,好似16.-,依家8呎都得,唔知關唔關事.

買粒回來試試

應該是粒野問題。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

想增加IR遙控距離,係發射個邊入手會易d .。

接收 Sensor 粒粒差唔多,
有preamp放大既接收 Module ,接收距離係遠左,但係受零散干擾機會同樣大增。

手制盒粒發射二極管,一般家用遙控,都係用最細功率規格,慳電嘛,
呢粒發射二極管,換一粒大功率既,
過百呎都得,不過食電一樣好勁,點平衡,自己計吧。

仲有 ...  如果接收部份向住陽光能照射到位置,
接受訊號效果都會大打折扣,因為陽光中都含有紅外線 ...

發新話題