發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

请问大家K8输出的mono怎么接线?原机好像一个声道用公座,一个声道用母座,谢谢大家!

我也来上张我的pass x0.2图,手机拍的

我也来上张我的pass x0.2图,手机拍的
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Work in progress

有d倉底cap...試吓先

再来几张图

謝謝國內的朋友分享,聽感如何?的管有配對嗎?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

的管全部在李干明老师哪里配对的,感觉ok啦!现在煲紧机,听感就不多表达先啦!来2张后面图

請問各位check 呢個voltage (+24v)?
我成50.70v

小弟用了X0.2多次加起來大約30小時,其間它的音量控制試過兩次會自動跳到66,有一次自動跳到00,請問有冇師兄遇到同樣情況?

我都暂时无遇到甘既情况,反而有个声道有几个位置会有叭叭声,调节音量时。

引用:
原帖由 gongming 於 2012-4-6 Fri 05:07 發表
我都暂时无遇到甘既情况,反而有个声道有几个位置会有叭叭声,调节音量时。
請問你是用新板或舊板?

引用:
原帖由 gongming 於 2012-4-6 Fri 05:07 發表
這個應該是直流問題,調整下主板二顆VR就可以了

引用:
原帖由 Solid008 於 2012-4-5 Thu 23:09 發表
小弟用了X0.2多次加起來大約30小時,其間它的音量控制試過兩次會自動跳到66,有一次自動跳到00,請問有冇師兄遇到同樣情況?
昨天晚上睡前把音量調到10,不開後級,今早起來音量又跳到66,但又可用旋鈕或遙控把音量回調到00,即是沒有當機,這樣真危險,如果煲機中而人又走開了,後果不堪設想。

引用:
原帖由 Solid008 於 2012-4-6 Fri 08:28 發表

昨天晚上睡前把音量調到10,不開後級,今早起來音量又跳到66,但又可用旋鈕或遙控把音量回調到00,即是沒有當機,這樣真危險,如果煲機中而人又走開了,後果不堪設想。
可能係encorder 有問題,試試更換

引用:
原帖由 Solid008 於 2012-4-6 Fri 08:13 發表

請問你是用新板或舊板?
用的还是旧板呢!

引用:
原帖由 casshan 於 2012-4-6 Fri 08:17 發表

這個應該是直流問題,調整下主板二顆VR就可以了
这个应该怎么调?

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-4-6 Fri 09:33 發表

可能係encorder 有問題,試試更換
謝謝Kevin兄提點,果然是Encoder有問題,把Encoder的接線拔掉後,開機十小時,音量也不會自動跳上跳落,前級依然可以利用遙控正常使用,要換一個Encoder了。

引用:
原帖由 Solid008 於 2012-4-5 Thu 23:09 發表
编码开关的问题,我遇到过。套件提供的此开关虽不是拆机的但成色很旧有氧化,更换一只后问题解决。

請問各位按"Mute"之後會完全靜音定只係細聲左

新板 firmware 會無聲。

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 10:01 發表
新板 firmware 會無聲。
...等新板 firmware

另外,請問Encoder個switch係唔係無用?我想攞黎在one touch開關

現在的 firmware 己經係新!你 upgrade 左未?

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 12:53 發表
現在的 firmware 己經係新!你 upgrade 左未?
應該係....上次取貨時攞的

己經有新 firmware.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-4-16 Mon 19:24 發表
己經有新 firmware.....
有咩新野呢?

另外,請問應該點tune個vr

方法1. Kevinyip兄:
調節板上兩隻vr,直至在兩隻10uf電容輸出之前的直流約0v,我調到一隻約正25mv,另一隻負30mv(其實數字不停跳動的)

方法2. 飄兄:
好似講係measure Q102金屬片同Q103金屬片之間要接近0v???

請問咁多位ching有X0.2Bom呀?如有可否send去我email呢:因為我乜都無
ericlhs@gmail.com謝謝

引用:
原帖由 ericj 於 2012-4-17 Tue 11:57 發表
請問咁多位ching有X0.2Bom呀?如有可否send去我email呢:因為我乜都無
ericlhs@gmail.com謝謝
Eric兄,
已sent.

其實你也可以起呢度搵到
http://www.cndiyclub.com/bbs/rea ... ;toread=&page=1

另外,C16最新update係用10P -> http://www.cndiyclub.com/bbs/rea ... toread=&page=31

新的电源板和VFD显示屏

新的电源板和VFD显示屏

請問師兄係measure藍色定綠色?
我藍色最小都有3~4V
Thanks!!!

以上係同時度正負相兩Channel, 支probe一邊接10uf電容,另一邊接地(即鱷魚夾),
萬用錶度10uf電容及地 (ground) ,即係籃色, 唔係跨接兩邊輸出

發新話題