發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 SalvationMen 於 2012-2-29 Wed 01:11 發表
所以目前完全沒有問題且能用遙控器的是舊版的電源版+新版的VFD嗎??
一定找不到

引用:
原帖由 SalvationMen 於 2012-2-29 Wed 01:11 發表
所以目前完全沒有問題且能用遙控器的是舊版的電源版+新版的VFD嗎??
舊電源板+VFD -> 可以完全正常運作但沒遙控
新電源板+VFD -> 所有功能完全正常運作

引用:
原帖由 gm08 於 2012-2-28 Tue 20:50 發表
KEVIN 兄不單是 DIY KING, 更是我等良師。

另聽說第–版還有以下問題是嗎 ;
1)  R60一边需接地
2)  K6 也要修正
R60 要下地,我借了c62 在底板下的腳飛過去

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-2-29 Wed 09:18 發表

R60 要下地,我借了c62 在底板下的腳飛過去

我曾仔細對照 Gary 兄 post 的新版與舊板走線,K6 是有修改過。亦發現所有這些修改只在 PCB 零件面、下面走線似乎沒有改動。

Kevin 兄可研究一吓是否正確。

引用:
原帖由 casshan 於 2012-2-29 Wed 06:41 發表

舊電源板+VFD -> 可以完全正常運作但沒遙控
Cassan Ching,

新電源板+VFD -> 所有功能完全正常運作 : 是否包括遙控使用呢!

引用:
原帖由 goldencity47 於 2012-2-29 Wed 11:36 發表

Cassan Ching,

新電源板+VFD -> 所有功能完全正常運作 : 是否包括遙控使用呢!
無錯,遙控完全無問題,diy之王kevinyip及小弟都用緊

請問我可以入貨未呢 。。。。。

還要等 Version 3?

猫Sir去馬做福人羣......

引用:
原帖由 smltommy 於 2012-2-29 Wed 12:13 發表
猫Sir去馬做福人羣......

做福人群不是問題 。。。但如何做到?我只怕整多幾個問題出來要人幫拖 。。。到時是為害人間 。。。

就係猫Sir最多古怪問題....所以做福人群

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-2-29 Wed 12:03 發表
請問我可以入貨未呢 。。。。。

還要等 Version 3?
等x0.2 version 3?不如等xp 30仲好喇...
最麻煩o既mcu問題都克服左,只係photo100fun兄弟尊享o既福利,其他地方o既人就無咁好彩了

唔好咁揚....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

各位兄弟,請問第二代 audio版還有無 Bug呢?

回復 392# casshan 的帖子

我也是用新版電源+VFD 但是我用上老飄最新版的MCU
完全沒辦法調整音量@@@
  能否指導一下新版電源或VFD的安裝是否有特別要注意的地方
感謝

煲左約10多小時,聲音變得更爽快之餘而不失堂音,越聽越好聽。
順帶一提,一定要用1.6v LED否則RCA 沒有輸出的

另外如之前ching所說,調節板上兩隻vr,直至在兩隻10uf電容輸出之前的直流約0v,我調到一隻約正25mv,另一隻負30mv(其實數字不停跳動的)
還有當你調一邊vr時另一邊直流又會一同影響到,俾d耐性便可以了
調好後聲音更好,而且轉音量時的pop聲亦大大減少

回復 405# Kevinyip 的帖子

调节中点输出时应将信号输入端对地短路,这样调中点归0要容易点,也可尽量减小数字表的跳动范围。

搖控正常工作了,
感謝100fun仝人支持及協助.....

暫時只有DIY之王KEVINYIP兄,TOMMY兄,GARY兄及小弟的X0.2係完成左遙控功能

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-20 Mon 10:22 發表
那裡可找電阻環對應表?
這個啱唔啱用?

啱用的話可到這裡下載:https://sites.google.com/site/wongkm33site/
在計算表中第三頁。

請問師兄係鑽大背板個窿定拆走d縲絲

回復 408# casshan 的帖子

本人亦完成新电源版+VFD+APPLE 摇控,一切正常,但手动快速轉动VOL 制时, MCU 会當机,須要POWER Reset. 請問各C_hing 有沒有這問題。

CKB

引用:
原帖由 madox 於 2012-3-8 Thu 23:30 發表
請問師兄係鑽大背板個窿定拆走d縲絲
千其唔好拆走粒縲絲,否則好易甩線導致燒IC

引用:
原帖由 bck 於 2012-3-9 Fri 21:34 發表
本人亦完成新电源版+VFD+APPLE 摇控,一切正常,但手动快速轉动VOL 制时, MCU 会當机,須要POWER Reset. 請問各C_hing 有沒有這問題。

CKB
因為一直無再用VOL制,所以唔知道...
不過BCK兄可以試下,如果當機,試下用遙控,可能會WORK番

MCU 當机之後,所有制及遥控都失效. 必須power reset.

BCK

掣,掣,掣。

引用:
原帖由 bck 於 2012-3-10 Sat 20:38 發表
MCU 當机之後,所有制及遥控都失效. 必須power reset.
係咁
BCK
我都試過一次係咁,當時自己扭得太快出事

引用:
原帖由 casshan 於 2012-3-10 Sat 20:26 發表

千其唔好拆走粒縲絲,否則好易甩線導致燒IC
ic
Thanks師兄!!

燒IC....燒多幾次會習慣的

引用:
原帖由 smltommy 於 2012-3-12 Mon 15:05 發表
燒IC....燒多幾次會習慣的
唔好嚇我

引用:
原帖由 madox 於 2012-3-12 Mon 15:30 發表

唔好嚇我
呢方面小弟係高手.......
.
.
.
.
.
.
.
.
燒IC高手..到現時為止應該我燒得最多

發新話題