發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

由DIY之王KEVINYIP所制作的迷你版JUNG穩壓,終於可以安裝係X0.2的電源板上了
特此嗚謝DIY之王KEVINYIP兄,KFT兄,KEVIN兄的寶貴意見
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

其實呢個迷你版JUNG穩壓一早已經完成,而且已經裝過係X0.2上,不過唔係好WORK,經研究後,發覺要對電源板作簡單修改先可以使用.
憑DIY之王KEVINYIP的聰明才智,發現只要把電源板上原來的4隻2.7K電阻及4隻220UF電容拆下,VR由原來的5K改為100R,VR不要直接接地,先接上一隻3W 300R電阻再落地

甚麼聲音?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

至於修改原理及方法,就交番俾原作者DIY之王KEVIN兄解釋了
先講下大家最關心的音質問題...
可能唔係太多師兄完成X0.2,不過如果由本論壇攪團購所買到的零件制作,聲音應該唔會有太多分別.
X0.2比小弟感覺係更模擬更溫暖,但動態亦非常凌厲,而且音場廣闊,如果師兄手頭上有P1.7,會毫不猶豫賣走!
X0.2的電源比較簡單,只係CRC後接7815或7915就完成穩壓,不過7815及7915係無補品用,想再提升音質就一定要用呢個迷你版JUNG穩壓!
裝好一開聲,真係有"嘩"一聲感覺,最大分別係分析分又要提高一個檔次,音體感更強烈,而且音場再進一步拓闊!
等小弟再煲番7749日,到時再給各路英雄報告

不要汇报了,你把机器发到我这里吧

引用:
原帖由 casshan 於 2012-2-12 Sun 22:43 發表
至於修改原理及方法,就交番俾原作者DIY之王KEVIN兄解釋了
先講下大家最關心的音質問題...
可能唔係太多師兄完成X0.2,不過如果由本論壇攪團購所買到的零件制作,聲音應該唔會有太多分別.
X0.2比小弟感覺係更模擬 ...
萬分希望,
詳細改機報告!  幾時有得試??

期待吹雞開團迷你版JUNG穩壓!

引用:
原帖由 monza165 於 2012-2-12 Sun 23:53 發表
期待吹雞開團迷你版JUNG穩壓!
快d啦喂!

快d啦喂! x2

請問用Airlink牛,係唔係"黑"同"黃"色線都接落0V? Thanks

其實改線路不難

mini Jung Regulator 團購快將推出

快d啦喂! x3

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-2-13 Mon 16:58 發表
其實改線路不難
mini Jung Regulator 團購快將推出
Kevin hing 出品, 必屬佳品, 一定支持.
pre-order : 請預我一套成品呀!

Kevin C-H I N G:
請問那2·7K電阻兩端位置須不須要短路然後接 去100R  V R?

引用:
原帖由 audiodiyer 於 2012-2-14 Tue 03:07 發表
Kevin C-H I N G:
請問那2·7K電阻兩端位置須不須要短路然後接 去100R  V R?
代diy之王答audiodiyer兄
2.7k及220uf係唔需要安裝,open左佢就得

多謝代答, 小弟並不是xx之王, 只是藉著人人毒我,我毒人人的精神去DIY一下o者

請問X0.2的0.15uF可否用0.1uF代替?

是可以的,

Casshan:
Thanks.

回復 318# monza165 的帖子

Thanks.

迷你jung穩壓已煲左差唔多100小時(每日最少開x0.2十二粒鐘),聲音開始穩定,又係時間再寫下試音報告
聲音比岩岩裝好時間,都有幾大分別. 音場比之前更闊更開揚但口形不會變大,舞台深度增加不少,樂器之間分隔度更好
7815及7915最大問題係,聲音會比較緊,有少許收歛傾向,迷你jung穩壓就無呢個問題.各位仲未完成x0.2師兄,可以先用7815及7915聽聽,覺得不滿意才換上迷你jung穩壓吧

X0.2 最新更新.................

Anthony, where we can buy this remote?

Apple Shop.............

Good news!

不過:
咁如果用Macbook播緊咪有麻煩.....?

係喎!mac mini 都好似有紅外線接收口

版主;您好!
    我是内地的,323楼的遥控器能购买吗。

引用:
原帖由 ynywh168 於 2012-2-22 Wed 17:39 發表
版主;您好!
    我是内地的,323楼的遥控器能购买吗。
師兄,

要配合Firmware才可使用喎,
老飄那裹的Firmware應該用唔到.......

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-2-22 Wed 14:50 發表
Apple Shop.............

唔怪之得咁熟口面....

發新話題