發新話題

USB SPDIF 交流貼

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-19 Sun 12:11 發表
是的....
有興趣

引用:
原帖由 lcm 於 2011-11-20 Sun 00:26 發表
希望工程進行中~~~~~~!!!

剛剛先砌好,試左AES無問題(由44.1K到192K都ok),不過I2S唔work
只有起部Mac set44.1K同192K, 部1955Pro先"好似"lock到,其他frequency唔得,
但佢會在44.1K時show 88.2K, 192K時show96K,同埋只有"沙沙"聲

當播歌時,就立刻變no signal

請問會是什麼問題呢? 係部USB定1955有問題呢?

Thanks

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-1 Tue 00:11 發表
I2s cable or I2S data line were not connect properly, check I2S cable.
Check check 先, thanks

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-1 Tue 00:11 發表
I2s cable or I2S data line were not connect properly, check I2S cable.
Check過...接線好似無問題(已經係駁住黎度)9
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 pkyeung 於 2012-5-1 Tue 13:38 發表
madox兄,check 吓條彩虹線有無 short 到, 因我與Cat Sir 遇到同一痛苦經歴。
check吓先, thanks pkyeung兄

引用:
原帖由 madox 於 2012-5-1 Tue 13:46 發表

check吓先, thanks pkyeung兄
彩虹線無問題

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-1 Tue 15:24 發表

無個輸入都對應一支電阻,量一下是否連上。試過是板的問題,內部其中一條線唔通了。另外外置的 I2S cable 你 check 過了嗎?
Anthony兄,我是接了所有線(包外置的I2S cable),而量度方法是由橙色(e.g. MCK-)去到紅色 (e.g. MCK-),所有都通
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-1 Tue 20:40 發表
基本上呢個問題是 cable ,會唔會有條 short 左去䣓離?
都係搵唔到個問題...暫時放棄

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-1 Tue 23:03 發表
星期四帶 USB 來俾我試,咁就知出甚麼問題。
好呀 ,Many thanks!!!!!

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-4 Fri 00:00 發表
今晚己經試了,是i2s 小板上的26c31 死左,下星期叫田雨寄粒過來。你的電容唔換嗎?
Thanks
電容換左會好好多?

引用:
原帖由 canda 於 2012-5-4 Fri 00:08 發表

老細,掉俾我搞呀,31我有存貨做維修
麻煩哂...

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-4 Fri 00:18 發表
用不用先將我塊無敵 Bg 換去先毒一毒呢?不過可能聽唔番轉頭!
明天 call 你,俾你玩著先。
好呀!!! thanks

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-4 Fri 18:02 發表
開左聲啦!
聽歌中,Thanks Anthony兄!!!!!
仲要今日咁大雨攞俾我

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-5 Sat 08:07 發表
的 BG 好唔好聲?另外 Madox 兄有做 network, 可試試換條 CAT 7 network 線,音色會更上一層樓。
因為一用就係BG,唔知個分別 ...不過I2S好得
遲d試吓CAT 7 network線

引用:
原帖由 smallfat 於 2012-9-23 Sun 23:30 發表

原來 Play 歌才見到,謝版大
遲來的 eXD 192KHz
不過沒有 Display

其實沒有 Display無乜問題,基本上有我都好少睇

發新話題