發新話題

新 DIY Project

新 DIY Project

各位手上的 DIY Project 一定唔少,來緊三個月,大家希望有的甚麼新的 DIY Project 呢?

A. 訊源
1. CD 盤
2. 唱盤
3. DAC 解碼
4. CAS ( Computer as source)

B 前級
1.膽
2 石
3. 復古

C 後級
1. 膽 : 300B, 2A3, 211, KT66,KT88, EL34
2. 石 ; 仿 MBX, 高文,Pass Aleph
3. Class D

D Others
1. USD DAC
2. Class D 2.1

自由發揮......
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

我都有想過砌番部 "石後" 用來聽另類音樂.

膽後

復古

昨天與 amhlee 兄通電話,商討有關 clone Marantz 7 project 之事,昨晚馬上摷出来'蛤' 12.1 再聽一次,決定去馬

可以 clone 到咁就正囉..

845老大收藏颇丰,CLONE马7当然诱人

A. 訊源 - 4. CAS ( Computer as source)
C 後級 - 2. 石 ; 仿 MBX, 高文,Pass Aleph

引用:
原帖由 cvincent 於 2009-11-3 Tue 20:31 發表
A. 訊源 - 4. CAS ( Computer as source)
C 後級 - 2. 石 ; 仿 MBX, 高文,Pass Aleph
VINCENT兄都攪MBX

DD Sir,

Clone 12.1
Clone M7

Anthony,

Clone Pass
Clone MXL

玩两年都玩唔曬喎,

Anthony 兄, Tommy 哥:

論班數馬一應比馬七高,且復雜程度比馬七低,忽發奇想,不如來個 clone Marantz 1 都好喎

簡化

機箱應該難唔倒我地..

各位高手请问禾田茂氏与马7如何比较?

简單內部更加食菜!

可以更進一步,玩埋膽整流,可能比原馬一有過之喎..

DD你係先好講呀 馬7已引死人

麻煩大家再通知衛生防護中心,毒氣又再出現…

Vash哥話人放毒喎,佢自己叫人去飲咖啡

引用:
原帖由 senderj 於 2009-11-4 Wed 09:19 發表
senderi 兄

不是高手的答:-

可以选的话,当然选马7 啦

我的仿马七,遲些仿埋个机箱

係囉,成日叫人去飲咖啡

jcml係呀佢依家仲次次有新野,上次我去到見到個架都O曬嘴.

.........

引用:
原帖由 amhlee 於 2009-11-3 Tue 13:42 發表
各位手上的 DIY Project 一定唔少,來緊三個月,大家希望有的甚麼新的 DIY Project 呢?

A. 訊源
1. CD 盤
2. 唱盤
3. DAC 解碼

B 前級
1.膽
2 石
3. 復古

C 後級
1. ...
1. CD 盤 (CDT)
2. Clock
3. 5.1 THX Power Amplifier

引用:
原帖由 senderj 於 2009-11-4 Wed 09:19 發表
禾田茂氏是馬七的改良板吧!
這個線路是以12ax7作兩級電壓放大和12au7作SRPP陰極輸出的線路。禾田茂氏前級的前兩級與Marantz 7的前兩級基本一樣,但禾田茂氏第三級採用了與SRPP相似的SRPP陰極輸出跟隨器,輸出電流明顯增大,輸出阻抗卻大幅減少,其帶載能力遠比 Marantz 7輸出級這種共屏陰極跟隨器強。反映在音效上,與Marantz 7相比,禾田茂氏前級線路極大地改善了高低頻延伸,增強了低頻控制力,提高了信噪比。

教科書上是這樣評價Marantz 7和禾田茂氏的音效區別的:Marantz 7中頻豐美迷人,質感強烈,通透明亮,音樂性強。而禾田茂氏則兩端延伸好,動態強,瞬變快,信噪比高,聲音中性直白,HiFi性強。

理論還理論,最後都要看 "implementation" ,即要看做機時用料,做法等等,一部好的馬七,絕對不是一般般的 DIY 能超越呀!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2009-11-3 Tue 13:42 發表

A. 訊源
1. CD 盤
2. 唱盤
3. DAC 解碼

B 前級
1.膽
2 石
3. 復古

C 後級
1. ...
B-2 pass x2石前,但好多問題未解決,要搵Anthony幫手,我成日都煩到佢,希望唔好介意啦,我呢d新手係多d問題.

tony兄,

CEO好好人嫁......麻煩佢唔怕喎!
係有時火爆D,只要曼聯唔好輸波就無问题

引用:
原帖由 jcml 於 2009-11-4 Wed 09:52 發表
係囉,成日叫人去飲咖啡
When and Where ? Which shop ?

有Vash試音室,D咖啡好正....

引用:
原帖由 smltommy 於 2009-11-4 Wed 14:03 發表
tony兄,

CEO好好人嫁......麻煩佢唔怕喎!
係有時火爆D,只要曼聯唔好輸波就無问题
我知,因為每次問野,都一定耐心解說.

發新話題